3000-åriga kulturarv förstörs i världen – och i Botkyrka * 2015-03-03

 

 

I Botkyrka planeras f.n. att utradera kulturarvet som består av
- Kulturlandskapet vid Hågelby, LM Erikssons livsverk
- S:t Botvids födelseplats vid Prästviken invid Botkyrka kyrka
- Tumba skog, den viktiga samhällsnära skog- och naturmarken i Tumba

 

Vad är det för skillnad på att med dynamit, slägga och slagborr förstöra mångtusenåriga kulturarv i Irak eller med detaljplaner, planarkitekter, konsulter och byggexploatörer ”bygga bort” kulturarvet?

 

Resultatet i slutändan är detsamma – kulturarvet raderas ut!


Kommentarer
Postat av: sten


Inbjudan till idé- och markanvisningstävling för Hågelby

Den 12 mars går startskottet för Botkyrka kommuns idé- och markanvisningstävling för Hågelbyområdet. Härmed bjuds du in till att lämna förslag på kreativa lösningar för att utveckla Hågelby som ett attraktivt besöksmål.

Underlag för tävlingen
Regler och underlag för idé- och markanvisningstävlingen finns att ladda ned på http://botkyrka.se/hagelby från och med 12 mars. Här publiceras också löpande information samt frågor och svar om tävlingen och projektet.

Informations- och pressträff på Hågelby
Vi bjuder in till en informations- och pressträff för att berätta om kommunens ambitioner med att utveckla Hågelbyområdet som besöksmål. På informationsträffen presenteras tävlingens riktlinjer och krav. Du får även chansen att ställa frågor direkt till kommunens representanter på plats. För att få en känsla för området avslutas informationsträffen med en rundvandring.

Närvarar gör kommunstyrelsens ordförande Katarina Berggren (S), kommunstyrelsens andra vice ordförande Jimmy Baker (M), näringslivschef Anna Anderberg och projektchef Krister Stralström. Politiska företrädare för (V) och (MP) kommer även finnas på plats.

Datum: 12 mars 2015
Tid: 11.00-12.00
Plats: Klockhuset, Hågelby gård

För frågor, mer information eller egna intressentträffar:
Krister Stralström, projektchef
E-post: krister.stralstrom@botkyrka.se
Telefon: 072-561 38 20
Kommunens växel: 08-530 610 00

2015-03-06 @ 10:26:04
Postat av: anne busck

Jag är förtvivlad över att Tumba skog ska bebyggas. Jag bor i Segersjö och skogen är det enda rekreationsområdet här för oss som inte har bil och inte kan ta oss ut i naturen. Själv har jag både hund o katt och vandrar och njuter i skogen 2 ggr/dag och min katt "äger" skogen :) Vad kan vi göra för att få stopp på detta ? Finns det någon möjlighet eller är det bara att finna sig i den här vansinniga iden ? Jag gör precis vad som helst för att stoppa kommunen i deras planer. Vår skog är mycket artrik och i det närmaste helt orörd.

Svar: Vi håller helt med dig. Samhällsnära skogar är extremt viktiga för rekreation och välbefinnande. Tyvärr har skogar mycket dåligt skydd mot kommunala beslut och skogsbolagens maskiner. Skogen är viktig ur den biologiska mångfaldens intresse, dessutom ligger Tumba skog inom Bornsjökilen.Man måste anlita en kunnig biolog för att hitta ev rödlistade arter. Ett starkt medborgartryck på kommunen är viktigt. Det är en tragedi för medborgarna när närområdet exploateras eller förvanskas.
/Gunilla och C-H Ramsay
hagelby.blogg.se

2015-03-07 @ 11:16:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0