Hågelby – Botkyrkas egen Slussenkarusell * 2015-03-27

                                                                                                  Bild från Dn blogg 
 
 

Läst i SvD kultur den 26/3 2015 av Fredrik von Feilitzen.

 

Så här kan det gå till i samhällsplanerarens korridorer:

 

1987 utsåg Riksantikvarieämbetet Slussen till kulturhistoriskt Riksintresse, Det exceptionella värdet underströks 2004 med en folder skriven av planchefen C-G Hagander på Länsstyrelsen och av Länsantikvarien.
Länsstyrelsen betonar att man upphäver beslut av Sthlm stad som inte respekterar Riksintresset.
En oberoende kulturhistorisk expert anlitas till den obligatoriska MKB´n. När experterna visar sig vara starkt kritiska till Slussenbygget vänder man sig till C-G Hagander, som då slutat på Länsstyrelsen och istället arbetar för projektledaren för Slussen.

 

Hagander gjorde nu en kovändning och skrev ofattbart nog att Slussenplanen inte innebar ”påtaglig skada på Riksintresset”, vilken därmed kunde godkännas.
Stadsmuséet riktade grava anmärkningar mot Haganders yttrande men fick inte gehör och lät sig tystas.

 

Samme C-H Hagander anlitades av Botkyrka kommun, som konsult runt 2011, för att få ordning på det trassliga och problemfyllda projektet ”Hågelby Nöjespark”. Det gick inte så bra nu heller. Ett av Haganders felaktiga råd kostade Botkyrka kommun ett upphävande av detalplanen p.g.a. felaktigt planförfarande.
(Länsstyrelsen 4031-23210-12 dat 2013-03-27)

 

Outgrundliga och kostsamma är sannerligen vägarna som ibland leder fram till att kommuner lyckas sudda bort värdefulla kulturarv och bli historielösa.

 

I Hågelby stoppades Nöjesparkprojektet, men tyvärr endast tillfälligt. Botkyrkas unikt historiska karaktär i Hågelby hotas nu återigen av ”landgrabbing” av okunniga politiker utan känsla för kulturarvens värden och betydelse.

 

Bevarandet av Riksintresset i Hågelby – Botkyrka (och Slussen), det ansvaret bärs ytterst av Kommunstyrelse och Kommunfullmäktige.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0