Reflexioner i oktobernattens Hågelby * 2015-10-05

                                                                                                 Foto:  B-G Ramsay

 

 

Naturskyddsföreningen i Botkyrka-Salem genomförde tillsammans med Innanna familjeförening en stämningsfylld och rolig ”happening” i Hågelbyparkens fina miljö.

 

I träden var mängder av reflekterande fåglar uppsatta, vilka lyste upp oktobernatten, ackompanjerade av fågelsång, mänsklig sång och dans med instrumentel exotisk musik och glada barn med ficklampor.

 

En stund för reflexion. Frågan ”Vad gör vi med vår Moder Jord” ställdes av Jan ”Poppe” Govella, NSF.

 

Världen går mot en 2 gradig uppvärmning. Förändrat klimat kommer att driva ytterligare miljoner människor på flykt framöver (SvD 4/10 2015).
I detta reella perspektiv måste alla kommuner börja ta sitt ansvar för miljön på allvar. Det duger inte längre att exploatera bort och radera ut all livsviktig natur för snöd vinnings skull.
Ja, hur tar Botkyrka kommun sin del av världens ansvar för vår gemensamma miljö på vårt enda klot i universum?

 

Poppe Govella framförde en önskan om inrättandet av ett biosfärsområde i Hågelby-Skrefsta i Botkyrka (ett förslag som också tillställts kommunen i mars 2015).

 

Ett biosfärsområde kan t.ex. vara en levande samhällsnära landsbygd där utvecklingen sker i harmoni mellan kommunen och lokala företagare, samt med hänsyn till de sociala och ekologiska hållbarheterna. Grunden skall bestå av ett lokalt engagemang och med en omtanke om kommande generationers livsmljö och framtid. Upprättande av ett biosfärsområde skall alltid ske på naturens villkor.

 

Unesco, WWF samt Naturvårdsverket samarbetar för att utveckla biofärsområden i Sverige och i världen. Sverige har 5 biosfärsområden.

 

Hågelby-Skrefsta-Elvesta området är ett unikt stycke herrgårdslandskap med många kvaliteter utöver det vanliga och en självklar plats för ett biosfärsområde i det Sörmländska landskapet. Ett Biosfärsområde här skulle sätta Botkyrka kommun på kartan som ett mycket gott föredöme hur man bevarar ett stycke ovärderlig Moder Jord till kommande generationer.

 

Botkyrka kommun fortsätter dock att genom en skenmanöver anordna en markanvisningstävlan, vars syfte alltmer framträder att sälja ut Hågelby till riskkapitalisten Adolfsen Group, som kommer att ta upp det havererade Nöjesparksprojektet igen.
Därmed utraderas en av Botkyrkas mest värdefulla naturområden för all framtid!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0