Vart är klimatet på väg? * 2016-08-11

     Även Hågelby´s bördiga jordbruksmark behövs i framtiden.        
     Foto: Chr Lagersson

 

 

Denna sommar har i Sverige varit extremt varm och torr. Speciellt utmed östkusten har grundvattennivån sjunkit så lågt att vattningsförbud utfärdats. Brandrisken har varit exceptionellt hög.
På många andra platser eller länder har dessa drabbats av stormar och skyfall med total markförödelse som följd.

 

Vi har alltså nåtts av de väderextremer som klimatförändringen medför. Vad är det då som driver dessa onaturliga väderfenomen. Jo, nu har väl även de mest ivriga klimatförnekarna insett att det är koldioxiden i atmosfären som är orsaken. Koldioxid som härrör från den alltmer accelererande förbränningen av olja och kol från jordklotets gömda arkiv.

 

Att idag ersätta all den energi som erhålls från fossila bränslen med förnyelsebara energier skulle medföra ett behov av mångdubbling av den åkerareal som f.n. finns tillgänglig.

 

Politikerna hävdar i sina miljömål att inom några decennier skall Sverige vara helt fossilfritt.
Så lever även Botkyrkapolitikerna i en egen trång såpbubbla. De talar om miljömål, hållbarhet och energieffektivisering. Men det räcker inte!

 

Till råga på allt elände har Hågelbys jordbruksmark utaktionerats till allehanda nöjesaktiviteter eller med ett annat uttryck ”till förödelse av odlingsmark”.

 

Det är nu tyst i kommunen hur det ligger till med intresset från exploatörerna. Det gäller Ekotopia med sitt förslag  tillika med den andra exploatören, det s.k. Holdinbolaget, som föreslagit ett förverkligande av den underkända detaljplanen för Hågelby. Det råder en samstämmig tystnad.

 

Låt inte kortsiktighet och dumhet råda genom att radera livsviktig åkermark i en bristsituation när klimathotet fortlöpande stärks!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0