Klimatförändring så även i Botkyrka * 2016-06-30

        Interiör från nyöppnade Exploria i Fittja                           Foto: C-H Ramsay

 

 

Ja, sommaren fortskrider. Ännu har inte det i april utlovade beskedet från Botkyrka kommun kommit om vad som kommer att hända med Hågelby- Skrefsta tänkta nöjespark.

 

I dessa tider uppstår alltfler väderextremer världen över. Översvämningar, torka, temperaturrekord, bränder, stormar, hungersnöd hemsöker vår Moder Jord.

 

Innebörden av ”hållbarhet” börjar dock sakta gå in hos allt fler. Förhoppningsvis även hos politiker och samhällsbyggare i Botkyrka kommun, även om det knappast märks.

 

Johan Kuylenstierna, vd vid Enviroment Institute menar att ”om inte näringsliv, politik, vetenskap och konsumenter börjar samarbeta finns ingen hållbar lösning för vårt klimat i sikte”.

 

Inte heller i Botkyrka!

 

Parisavtalet skall träda i kraft senast 2020, således inte mycket tid kvar att visa att man förstått allvaret.
Ett strålande tillfälle för Botkyrka är att nu göra ett hållbart val på riktigt genom att definitivt skrota alla planer på en förödande exploatering i Hågelby – Skrefstas unika och natursköna jordbrukslandskap.

 

Nu finns nämligen redan ett nöjesetablissemang i Botkyrka, -Exploria i Fittja.
På sedan länge ianspråktagen mark (f.d. Coops lokaler i Fittja) har ett nöjescentrum växt fram under våren och är redan invigd. Arbetsplatser har skapats, variationen av aktiviteter för ung och gammal är stor. Exploria ser ut att bli en stor succé.

 

Hågelby Nöjespark behövs inte längre. Botkyrka kommun har fått sin nöjespark i kommunen. Ett hållbart val är nu att Hågelby – Skrefstas öppna jordbrukslandskap kan finnas kvar och ”betjäna” dem som istället vill ha rekreation på naturens egna villkor i det anrika landskapet.
Det är i sanning en hållbar utveckling på riktigt, och en utmärkt reklam för en kommun som vill arbeta miljösmart.

 

Märkligt och besynnerligt är att Botkyrka kommun startade en markanvisningstävlan för Hågelby – Skrefsta samtidigt som planerna på Exploria växte fram. Vinnaren av tävlingen, dvs Ekotopia har i vissa delar samma koncept som det nyöppnade Exploria.Hur tänkte Botkyrka kommun där?

 


Kommentarer
Postat av: Anonym

Görs det något för att förbättra måendet på Elvestaån? Det klagas ju på parkerade bilar med mera intill hågelby, men inget görs åt vandringshinder i ån så fiskarna kommer upp och kan leka. Aspen är ju som bekant igenvuxen till stora delar och fisket är uselt. Dessa saker hänger troligtvis ihop med att ån inte längre fyller sin funktion och bidrar till att fylla på med rovfiskar som håller nere antalet vitfisk som är en orsak till växtligheten i sjön.

Hoppas ni även bearbetar älvesta säteri som tyvärr inte verkar vara lika intresserade av att skydda och vårda ån/bäcken som rinner genom deras ägor.
De menade dessutom att det ändå inte är någon ide för tullingesjön är död ändå.... Ja och även där är Elvestaån en viktig faktor.....

Tar man inte hand om vattendraget är det väl ganska ovidkommande om kommunen sen låter bygga en nöjespark och asfalterar över hela skiten.
Det behövs göras annat än snacka. Kommunen har tydligen försökt, och även sportfiskarna. Utan lycka tyvärr.

2016-08-10 @ 03:10:18
Postat av: Gunilla Nuse

Tack för kommentaren.
Vi bloggare håller inte med dig när du säger att kommunen försökt beträffande Elvestaån. Försökt vadå? Tvärtom, förra kommunordförande K. Berggren förde ut sin åsikt offentligt att "Elvestaån bara var ett dike och inte värt att bevara". Elvestaån är som vi tidigare nämnt en biotop med 100 meter strandskydd. I samband med detaljplanen för Hågelby nöjespark avslog Länsstyrelsen en begäran om tillstånd att anlägga en parkeringsplats vid ån.
Trots det används gräsytorna flitigt som parkeringsplats vid Hågelby´s evenemang, ett faktum som självklart försämrar Elvestaåns hälsa och i förlängningen även hälsan i Tullingesjön, Albysjön samt Mälaren (där vårt dricksvatten tas).
Kommunen Botkyrka´s miljöengagemang räcker sannerligen inte långt.
Vi bloggare skulle önska en större miljöopinion i Botkyrka för att rädda det som räddas måste!
Men med över 50% utlandsfödda i kommunen förstår vi att denna önskan är orealistisk.

2016-08-10 @ 18:28:17
URL: http://hagelby.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0