Yttrande över samrådshandling oktober 2010


 
Botkyrka kommun
Samhällsbyggnadsförvaltningen
147 85 Tumba

Insänt till kommunen den 2010-12-02

Yttrande över samrådshandling oktober 2010 avseende: Program för områdena Hågelby, Eriksberg och Lindhov, Botkyrka kommun.
  
Så har ett nytt samrådsmöte hållits (den 30/11 2010) med Naturskyddsföreningen samt tre politiker från S, V och Mp i Botkyrka kommun.

Mot bakgrund av det skriver jag mitt yttrande över exploateringen av Hågelby – Skrefsta´s marker. Övrig exploatering avstår jag från att ha synpunkter på.
 
Trafiken

Hågelbyleden har redan i dagsläget nått sin kapacitet och måste åtgärdas även utan exploatering av Hågelby. Att föra in onödig trafik innan vägproblemet är löst, kommer att medföra "att Botkyrkaborna inte mår bra" (Ålborg +10-deklarationen). Den tänkta provisoriska lösningen med trafikljus vid utfart Hågelby kommer inte att räcka. Botkyrkaborna fortsätter att må dåligt av trafikkaoset.
 
Den tänkta lokalgatan från Eriksberg rakt över Bornsjökilen in i Hågelby – Skrefsta är helt förkastlig. Den skär av Bornsjökilen radikalt. Tillsammans med övrig bebyggelse i området (sagopark, vattenland, småhus, camping, höga hus, hårdgjorda ytor etc) kommer kommunen att effektivt bygga bort den gröna värdekilen för all framtid.
 
Bornsjökilen
En värdefull grön naturmark som är just så värdefull för att den är naturlig och hyser organismer från oöverskådlig historisk tid i en speciell biotop med gamla ekar i varierande miljö. Det är helt oacceptabelt att tillskapa nya biotoper genom att först hugga ned och sedan plantera nya plantskoleträd, som kanske tar 100 år innan de blir en ny passande värdebiotop.
Två små ekodukter i all ära, men de kompenserar inte alls den planerade förstörelsen.
 
Notera här att Mårten Wallberg, Naturskyddsföreningen i Stockholms län, som deltog i samrådsmötet, hade mycket starka synpunkter för den gröna kilens bevarande. Citat: " Klipper ni Bornsjökilen och förstör den, blir Ni historiska! Enligt nya sätt att värdera och tänka med begrepp ekosystemtjänster, blir summan Ni förlorar vid exploateringen av Bornsjökilen gigantisk. Det är mer hedervärt att bli historisk genom att avstå från etableringen".
Mårten Wallberg har vid en internationell konferens i Cacun bl.a. presenterat Bornsjökilen och uppmärksammats positivt för Sveriges synsätt med Gröna kilar.
 
Strandskyddet
Länsstyrelsens uppfattning ger en anvisning att strandskydden runt Aspen och på ömse sidor om Elvestaån skall bevaras till 100 meter. Jag hävdar att strandskyddet är ett riksintresse och är bl. a. till för att bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur och växtliv.
 
Jordbruksmarken

Högklassad jordbruksmark (klass 5 av 5) blir helt sönderbyggd och det gamla läsbara herrgårdslandskapet med sin unika miljö går förlorad för kommande generationer. Botkyrka har under mycket lång tid exploaterats till vad det är idag varvid så gott som all kulturmark i närområdet redan gått förlorad.
Det unika samhällsnära landskapet runt Hågelby – Skrefsta – Lindhov skall sett ur det perspektivet naturligtvis bevaras för framtida generationer.
All jordbruksmark är ett riksintresse och har ett synnerligt stort värde, såväl lokalt, nationellt som globalt i avseende att producera mat.
 
Hästverksamheten
Mötet gav inga klarheter i Botkyrka Ridsällskap´s vidare öden. Det är högst oklart om ridverksamheten kan flyttas till Lindhov. Några närmare eller exakta planer finns inte att läsa i samrådshandlingarna. I detta skede borde mer fakta finnas tillgänglig i denna viktiga fråga, vilket också efterfrågades på mötet.
 
Med tanke på den välskötta ridverksamhetens stora betydelse för främst ungdomar, lättillgängligheten och den goda miljön för hästar, skall Skrefsta´s ridanläggning självklart vara kvar i området i befintligt skick.
Konsekvensen är att en hästverksamhet ej rimligen kan samsas med en utbyggd nöjespark.
 
Arkeologi
Den planerade familjeparken ligger på bevaransvärda arkeologiska marker med ännu outgrävda fornlämningar.
Länsstyrelsen säger:
"Inom planområdet finns vid sidan om gravfälten, vid sidan om Skrefsta och Hågelby en rad fornlämningar i åkermark i form av boplatslägen. Planens genomförande kräver att dessa lämningar slutundersöks".
 
Slutligen
Mot bakgrund av allt som framkommit, i alla samrådshandlingar, miljökonsekvensbeskrivningar, övriga utredningar, yttranden från myndigheter och privatpersoner finns bara en väg att gå för Botkyrka kommun i detta komplexa projekt, kallat "familjeparken", dvs:
Avsluta projektet nu och framstå som den miljökunniga och ansvarstagande kommun Ni styrande vill framstå som. Den nyligen antagna utredningen om Botkyrkas Gröna Värden är ett bra dokument, som understryker vikten av att ta vara på och värna naturvärden i Botkyrkas fantastiska kulturmiljö.

Det finns ingen bättre natur än den naturliga naturen
.
 
Tullinge den 1 december 2010
 
Gunilla Nuse


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0