Bornsjökilen omdöpt till Botkyrkaparken


Utsikt över sjön Aspen från Lindhov, oktober 2010. Ingår i Bornsjökilen.
 
Botkyrka kommun blir den första kommunen, som utan betänkligheter bygger bort sin gröna kil, Bornsjökilen. De döper bekymmerslöst om den till Botkyrkaparken. Detta för att lättare få igenom sina nöjesparksplaner och med lättvindig ordvändning lura folk. Här skall man försöka bygga en park "lika fin som Djurgården", med nyköpta plantskoleträd, en s.k. "konstskog".
 
På sid 14 i kommunens samrådshandlingar* står att läsa att:
"Jordbruksmarken får stå tillbaka för Botkyrkabornas behov av tillgång till upplevelser, natur, uteaktiviteter och för behoven av att stärka och bevara ekologiska värden".
 
Botkyrkas politiker leker nu GUD och gör om helt fantastiska naturområden i den Gröna Kilen med naturlig växtlighet, tystnad och ro och lätt tillgängliga promenader i riktig skog och mark i herrgårds och jordbruksmiljö. Dessa marker utgör dessutom ett Riksintresse, som skall väga tyngre än en nöjespark och några arbetstillfällen.
Här skall tillskapas – med vadå?
 
Botkyrkas kommunpolitiker är som en skock får, de följer fel herde och då går det käpprätt åt helvete.
 
För att kompensera för den borttrollade Gröna Kilen bjuder kommunen på två ekodukter för det vilda att trippa över på. Lovvärt, men vilka djur och växter skall använda dessa ekodukter när Gröna Kilen försvunnit?
 
Länsstyrelsen skriver om Bornsjökilen:
"Att den smala flaskhalsen vid Hågelby har störst betydelse som spridningskorridor för barrskogsorganismer. Långsiktig utarmning av barrskogens biologiska mångfald kan alltså förvärras om den planerade parken skär av kontakten med landsbygdens djur".
 
Vidare:
"Planområdet och de omgivande delarna av Bornsjökilen utgör för de ekberoende organismer i första hand ett kärnområde snarare än en spridningskorridor.
De goda ambitionerna att plantera ny ek som efterträdare till gammelekarna i området tar minst 200 år innan de får avsedd effekt".
 
Avslutningsvis menar Länsstyrelsen att planerna, trots goda ambitioner, sammantaget är starkt negativt för sambanden för ek-levande organismer i ett för dem viktigt landskapsavsnitt.
 
Att bevara Bornsjökilen är argument nog för att planerna för Hågelby familje-nöjespark skall förpassas till destruktion.
 
 
Referenser: Länsstyrelsen yttrande daterat 2010-06-16, nr 4021-2010-5530
*Kommunens samrådshandlingar utgivna oktober 2010
 
(Nästa blogg kommer att behandla jordbruksmarken i Hågelby.)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0