Jordbruksmarken i Hågelby ◊2010-11-04

  
       Planeten Tellus, vår jord
 
Vår planet är utsatt för skövling och en alldeles extraordinär miljöpåverkan från mänskliga aktiviteter.
 
På grund av matbrist har ett antal skurkstater bedrivit rovfiske i alla jordens olika hav, sjöar och vattendrag. Till och med har plundringen gått så långt att även högtstående, varmblodiga och människan närstående delfiner ingår i omfattande, blodig och grym slakt.
 
Haven är i det närmaste utfiskade med allt mer sofistikerade metoder, ingen hänsyn tas till utrotningshotade arter, fiskekvoter eller internationella regler.
 
Jordens odlingsbara mark är fortlöpande utsatt för reduktioner beroende av saltanrikning, ökenspridning, översvämningar, erosioner, palmoljeodlingar och giftanrikning m.m.
 
Detta i en värld där jordens befolkning ständigt ökar, allt fler munnar måste mättas.
Den sammanlagda befolkningen f.n. 2010 är 6.871.000.000 människor. Befolkningstillväxten är f.n. 1,2 % per år. Det innebär att befolkningsantalet ökar med mer än 82 miljoner individer per år. Alla dessa skall matas, några lever på svältgränsen, andra svälter ihjäl.
 
Det är uppenbart ett globalt ansvar, likväl ett nationellt ansvar, likafullt ett regionalt och kommunalt ansvar att tillse att ingen jordbruksmark skövlas eller ligger obrukad.
 
Länsstyrelsen säger i yttrandet kring exploateringsförslaget om Hågelby:
 
"Jordbruk är av nationell betydelse. Brukningsvärd jordbruksmark får endast tas i anspråk för bebyggelse eller anläggningar om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk. (Miljöbalken 3 kap, 4 par.)
 
Kommunen bör därför i det fortsatta planeringsarbetet redovisa sina överväganden beträffande jordbruksmarken".
 
I nu föreliggande samrådshandling (oktober 2010) för områdena Hågelby, Erikssberg och Lindhov anges i pkt 6.11 Areella näringar, jordbruk:
 
En stor andel av jordbruksarealen är av riksintresse för kulturmiljövården. För att vidmakthålla den historiska förankringen är det angeläget att dagens åkrar brukas, djurgårdar behålls och det gamla odlingslandskapet med dess natur- och kulturvärden vårdas. Ökad djurhållning medför större möjligheter att upprätthålla bete på biologiskt och landskapsestetiskt värdefulla ängs- och hagmarker.
 
Så insiktsfullt är planerna beskrivna under denna punkt, samtidigt som samrådshandlingarna i övrigt omfattar en radering av odlingsmark, neutralisering av Bornsjökilen, överbyggning av arkeologiska lämningar, utarmning av herrgårdslandskapet och vulgarisering av den gamla rekreationsmiljön vid Hågelby.
 
Att bevara jordbruksmarken är argument nog för att planerna för Hågelby familje-nöjespark skall förpassas till destruktion.
 
I planområdet har även inskjutits området Skårdal. Kommunen har avsikten att här stycka 10 villatomter på idag strandskyddad brukad jordbruksmark. Strandskyddet, jordbruksmark och spridningsvägarna blir även i detta fall helt negligerade.
 
Katarina Berggren, kommunstyrelsens ordförande, har vid ett sammanträde uttryckt följande: "Du brukar inte gå på åkermarken eller hur, inte jag heller. Hela marken kommer inte att asfalteras men skall bebyggas helt".
Detta måste tolkas som om att hon inte förstår och saknar kunskap i att jordbruksmarken måste bevaras för all framtid.
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0