Botkyrkabyggens bidrag till kommunens drift ◊ 2010-10-08


        Cirkus Cirkör                                         Alby från Albyberget
 

Botkyrka kommun tar ut stora summor ur sina allmännyttiga företag, bl.a Botkyrkabyggen. Detta bostadsbolag tar ut 18,9 miljoner kronor i koncernbidrag från hyresgästernas hyror utöver det lagstadgade maximala taket.

Detta och mycket mer intressant kan vi läsa i tidningen "Bofast" den 3/10 2010.
Läs hela artikeln.
 
Den 28/8 2010 i SvD Näringsliv togs problemfrågan upp om "Miljonprojektet" i ett stort reportage. Här kan vi läsa att "Pengar saknas att rusta Alby. Varken kommunen eller innevånarna har råd att betala för ett nytt Botkyrka".
 
Botkyrkas kommunala bostadsbolag Botkyrkabyggen förvaltar 80 % av miljonprogramhusen i kommunen. För en rejäl renovering, som verkligen behövs krävs 8 miljarder. De pengarna finns inte. –Jo, det finns mer än långt ifrån lagom med pengar, men inte till upprustning av nedslitna lägenheter i Alby.
 
De stora koncernbidragen från bl.a. Botkyrkabyggen satsas hellre i roligare saker, som kan sätta Botkyrka på kartan, t.ex. Subtopia och den nyligen invigda "Hangaren i Alby". Således har ca 17 miljoner satsats på Cirkushangaren och på Subtopias område har redan investerats 200 miljoner skattekronor.
 
Kommunens låneskuld är f.n. 700 miljoner och kommer att fördubblas inom några få år. Mångkulturellt centrum kostar 12 miljoner/år och det kommunala bolaget Upplev Botkyrka AB får 20 miljoner/år i bidrag.
 
Sveriges regering har tillskjutit 100 miljoner till Botkyrka för nästa år, men detta har försvunnit eller mörkats i vänsterbudgeten.
Dessutom får Botkyrka kommun ett alldeles gigantiskt belopp (en miljard) i kommunalt utjämnigsbidrag, dvs pengar från välskötta bättre styrda kommuner.

Snart, om allt går enligt kommunens planer, kommer ett nytt gigantiskt projekt att starta – den s.k. familjeparken i Hågelby. Kostnaderna för detta gränslösa projekt kommer att bli långt ifrån lagom. Utgifterna blir enorma för bl.a. vägdragningar, vatten och avlopp, flytt av Skrefstas ridanläggning och troligen övertagande av kostnaderna för de arkeologiska utgrävningarna (vilka exploatören markerat inte ligger i dennes engagemang) o.s.v. och måste då läggas på Botkyrkaborna.
Då blir det lagom. – För kommunen

I miljonprogramhusen får många skattetyngda och hyreströtta hyresgäster fortsätta att bo i sina lite lagom slitna och försummade bostäder många, många år framöver.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0