Botkyrka kommun verkar mot översvämningar

         
 
svt ABC har i ett inslag uppmärksammat Botkyrka kommuns insatser för att motverka översvämningar i kommunen.
Som ett led i denna satsning har IVL Svenska Miljöinstitutet uppdragits att genomföra en utredning med rekommendationer av vad som kan förväntas av kommunen.
 
Nedan följer ett sammandrag av emotsedda klimatförändringar för Östra Svealand i ett 100-års perspektiv:
 
Årsmedeltemperaturen kommer att öka med 4-5 oC, mest markant i slutet av perioden. Antal värmeböljor med temperaturer över 20 oC beräknas bli både längre och vanligare. Sommarhalvåret beräknas bli avsevärt torrare (20% mindre regn) med minskad grundvattennivå som följd.
 
Ökad vind med stormar drivna av den ökade energimängden i atmosfären.
 
Höst och vinter förväntas bli nederbördsrika med en ökning av regnmängden med c:a 60%. Snötäcket förväntas bli mindre pga av ökad medeltemperatur.
 
Havsvattennivån förväntas att öka, bla beroende av ökad glaciär avsmältning samt volymutvidgning pga temp.ökning. Som en konsekvens kommer även Östersjön att öka sitt medelvattenstånd, som dessutom kan förstärkas av ökat antal västliga vindar.
 
Mälaren beräknas öka vattenståndet med upp till en meter. Emellertid om slussen i Stockholm byggs om kommer dess kapacitet att mer än fördubblas, vilket i någon mån kan motverka en extremt hög vattennivå i Mälaren.
 
För Botkyrka kommun har utredningen pekat på ett antal konsekvenser av denna miljöpåverkan och som kan medföra risker för

  • översvämningar
  • ras, skred och erosioner
  • dagvattenhantering och rening
  • stegrad grundvattennivå vintertid med upplösning och mobilisering av markföroreningar
  • fukt och mögelskador
  • papptak och målade fasader åldras snabbare
  • ökad värme och solstrålning sommartid medför behov av kylning och skuggning
  • vattenverket vid Norsborg påverkas av att vattenkvaliteten i Mälaren försämras samt att delar av verksamheten kommer att påverkas av ökad vattennivå i sjön
  • Tullinge grundvattentäkt påverkas av skillnaderna i grundvattennivån sommar och vinter, vilket utgör extra risk för påverkan från mijögifter i området. En grustäkt och en bergtäkt finns placerade ovanför Tullinge vattenverk i avrinningsområdet, vilka utgör riskfaktorer från maskinparken
  • långvarig nederbörd kan beröra Alhagen, Huddingevägen, Tullinge strand och vägkorset väg 225 och 257.

Dessa risker måste bli föremål för ändrade krav vid kommande planer i kommunen, speciellt vid detaljplaner och bygglovsbegäran. Hitintills har inga åtgärder eller sårbarhetsanalys företagits i kommunen för att kompensera för farorna som miljöändringen medför.
 
Vad beträffar Hågelby nöjespark finns allvarliga varningar för klimatutvecklingen även i detta område:

  • Ökad regnvolym medför ett ökat vattenstånd i sjön Aspen med ändrad strandlinje, stranderosion och ökat avflöde.
  • Vattenflödet i Elvestaån kommer att öka. Den kulverterade delen av ån genom den nu befintliga parken måste byggas om för högre kapacitet. Vid större flöde i ån kommer vattenmättnad i åkanterna och erosioner att minska bärigheten, varför planer att utnyttja åstranden som bilparkering är ogenomförbar.
  • Ökad nederbörd under vår, vinter och höst minskar lämpligheten att nyttja jordbruksmarken för camping och nybebyggelse.
  • Ökad nederbörd ställer förnyade krav på omhändertagande av dagvatten med avledning och rening.
  • Den ökade medeltemperaturen med kraftiga temperaturtoppar sommartid kommer att medföra högre temperatur i Aspen med större syreförbrukning, speciellt i bottennära skikt. Detta medför syrebrist, bottendöd, fiskdöd och frisättning av fosfor ur bottensedimenten. Fritt fosfat kommer att gynna algtillväxt med ytterligare syrebrist, förruttnelse och död, alltså ett moment 22 tillstånd.

Inga hänsyn enligt ovanstående har tagits vid dataljplaneläggningen av Hågelby nöjespark.
  
Var har den miljöprisbelönade kommunen haft sina tankar under hela arbetet med områdesplan, detaljplaner och besvarande av olika yttranden och överklaganden?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0