Arkeologisk vandring kring gravar och rösen i Botkyrkas kulturmarker

 
 
Botkyrka kommun har föredömligt låtit arrangera en sakkunnig och informativ exkursion i den planerade nöjesparken med rubriken Hågelbys förhistoria. (Den 9/6 2011)
Den mycket kunnige arkeolog Sven-Gunnar Broström samlade ett antal medborgare framför den aktningsvärda runstenen vid entrén till Hågelby. Stenen är från kristen vikingatid och markerar den gamla Göta Landsväg som sträckte sig från Tumba, över Hågelby´s marker till Alby och över den bevarade stenbron invid Maxi.
 
Runstenens text lyder:
Sibbe och Jorun och Torgunn och Ingegärd de syskonen läto resa denna sten efter Tjarve sin fader och Gudmond sin make.
Gud hjälpe hans själ.
 
Vid Hågelby-Skrefsta har ett mycket stort antal fornlämningar hittats och registrerats. Vid provgrävningar på åkermark och skogsbrynen har hittats skärvor, löparstenar (som troligen användes på åkermarken för att beveka Asagudarna till en god skörd), lerskedar, brända ben och av kol svärtade kulturlager. Vid Skrefsta har fynd gjorts av guldringar och ett svärdfäste med guldinläggning. Ett 80 tal gravar, enskilda eller i stensättning eller i s.k. domarring finns fortfarande kvar mellan Skrefsta ridstallar och mot tävlingsvallen.
Lämningarna kan härledas ända till bronsåldern, dvs för ca 3.000 år sedan. Det är en hisnande upplevelse hur detta vackra landskap formats av mänsklig hand under tre tusen år, hur åkern har brukats först med enkla träredskap och sedermera med järnskodd plog. Hur åkermarken kunnat föda en rikemansbygd fram till våra dagar. Det blir då ofattbart hur politiker kan planera för en utsläckning av hela denna gamla kulturbygd inom en tidsrymd av mindre en ett år.
 
En eventuell exploatör måste enligt lag bekosta och göra en fullständig arkeologisk utgrävning innan spaden sätts i jorden för bebyggelse av familjepark med kortsiktiga och smaklösa nöjesattribut. Har verkligen exploatören John John Lindgren, som tillskansat sig ett fördelaktigt ramavtal, viljan att betala för utgrävningar när han samtidigt inställt alla ytterligare betalningar till kommunen för kostnader som nu uppkommer för detaljplaner m.m.
Kan kommunen verkligen hålla sitt löfte (finns på pränt) att nöjesparken inte kommer att kosta kommuninnevånarna ett öre? Med ovanstående fakta kan löftet icke anses trovärdigt!
 
Här har vi medborgare en plikt, länsstyrelsen och riksantikvarien har en skyldighet att tillse att projektet med nöjespark läggs ner.
 ____
 
 Elvestaåns strandskydd – Kommunens parkeringsplats
 
  
          Elvestaån, biotopskydd
 
Efter vår rundvandring passerades bilparkeringen vid Elvestaån. Danskväll råder i Hågelby, många 100-tals bilar är parkerade på kommunens anvisade mark endast några få meter från den biotopskyddade Elvestaån med strandskydd 100 meter på ömse sidor om ån!!!  Så får det icke gå till! Här kan bensin, olja, glykol och diesel läcka ut i den känsliga biotopen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0