Strandskyddet vid Aspens strand i Hågelby Nöjespark ◊ 2011-03-13

 
 
Botkyrka kommun har nu begärt hos Länsstyrelsen att få strandskyddet upphävt utmed en del av Sjön Aspen mellan Hågelby Gård och Skrefsta Gård.
 
Syftet är att bygga campingstugor och stora byggnader av allehanda slag, som skall ingå i den gigantiska nöjesparken. Dessutom vill kommunen bygga så nära vattnet som möjligt.
 
Som skäl för sin ansökan att upphäva strandskyddet har kommunen anfört "att området helt eller delvis redan är ianspråktaget och behövs för att utvidga den pågående verksamheten och utvidgningen svårligen kan göras utanför strandskyddsområdet bl.a. med hänsyn till riksintresset för kulturmiljön".
 
Märkligt så viktigt det nu blev att värna Riksintresset. Ännu märkligare är att kommunen använder argumentet "särskilda skäl" på ett område som de själva förklarat som bevarandeområde i en gällande översiktsplan. Området de vill bebygga med strandnära hus omfattas också av riksintresse för kulturminnesvården enligt 3 kap. 6 paragraf miljöbalken.
 
Att området redan är ianspråkttaget och därför kan strandskyddet upphävas, vad menar kommunen där?
Jo, kommunen menar att häststängsel, gamla äppelträd och annan växtlighet samt en gammal stenmur, som funnits länge, tar marken i anspråk och därför kan strandskyddet upphävas.
Litet märkligt är att här finns det enkla byggnader uppförda, järnålders och vikingabyn den s.k. "Hogslabyn" för besökande skolklasser. Dessa skjul är uppförda inom strandskyddat område för länge sedan. Hur gick det till?
Emellertid är dessa "byggnader" lätta att demontera, vilket kanske var meningen eftersom de uppfördes inom och trots strandskyddet. Det kan alltså inte betraktas som att ianspråktaga mark .
 
Vad menas då med Strandskydd?
Jo, ett strandskydd betyder att "allmänheten skall fritt få färdas och beträda områden. Byggnader eller andra anläggningar och anordningar får inte uppföras som hindrar allmänhetens friluftsliv. Strandskyddet är också till för att värna och skydda djur och växtliv".
 
Emellertid är uppförandet av en nöjespark med sjönära läge så viktig för Botkyrka kommun och Fam. Lindgren AB att alla goda föresatser att skydda och bevara miljön i Hågelby-Skrefsta inte längre finns på dagordningen.
 
Inte de minsta ambitioner om förbättring, inte en gnutta av självinsikt och absolut inte ett uns av självkritik. Bara en enda stor bluff att man har gjort precis allting rätt.
 
Det är skamligt och upprörande när Botkyrka kommun går emot alla sina egna utredningar, t.ex. Klimatstrategin, Översiktsplanen, Miljökonsekvens-beskrivningar, Åhlborg-10 deklarationen, Länsstyrelsens och medborgares yttranden samt sist men inte minst kommunens eget antagande av Naturvårdsprogram "Botkyrkas Gröna Värden" daterad 2010-11-08 . 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0