Det stora nöjeshoppet i Botkyrka kommun * 2011-11-26

Hoppborg i Götene kommun
 
Kommunen Botkyrka spelar med osynade och svaga kort i familjenöjesparksspelet.
 
"Rysare väntas bli långkörare" har konstaterats i SvD i en artikel i Näringsliv som handlar om det ekonomiska världsläget.
 
Och det har inte blivit bättre.
 
Kanske bäst att syna korten i Botkyrka kommun och se om dessa håller inför en väntad både djup och lång recession! Världsekonomin är ju i fara.
 
Står Botkyrka kommun utanför kommande ekonomisk rysare? Spelar kommunen ett högt spel med skattebetalarnas pengar? Kommunen har nämligen inte gjort någon ekonomisk kalkyl över nöjesprojektet. Katarina Berggren medger att "det borde vi ha gjort".
 
Titta hur det gick med Götene kommun, som nu sitter på en riktig medeltidsskandal –svarte Petter.
Parken "Medeltidens värld" blev ett riktigt fiasko. Götene kommun har tvingats pumpa in fler och fler miljoner för att täcka förlusten och för att betala räntor på tagna lån.
I nuläget har kommuninnevånarna betalat c:a 85 miljoner (skattemedel).  LÄNK 
Parken är fortfarande ett fiasko. Av storstilade planer blev det bara en tumme – en hoppborg!
Besökssiffran minskar.
Det fattas nu 18 miljoner i kommunens budget och förslag finns att lägga ned den kommunala musikskolan för att klara finanserna.
 
Redan innan Hågelby kulturmarker invaderats av grävskopor, räknar de ansvariga politikerna i Botkyrka kommun med att kommunen själva måste "drifta" nöjesparken de första åren.
För vems pengar då?
 
Redan nu i planeringsstadiet har mer än 4.000 tjänstemannatimmar (>4 miljoner kr) lagts ned.
För vems pengar då?
 
Drygt en ½ miljon kr har dessutom lagts ned på olika beställda utredningar, som man vid planeringen dessvärre inte tar notis om. (Ex.vis, så är många viktiga synpunkter i MKB eller i den utmärkta och heltäckande hästutredningen inte ens beaktade.)
För vems pengar då?
 
Botkyrka kommun bör kanske ställa nästa studieresa, för att studera mindre lyckade upplägg för nöjesparker, till just Götene kommun.
 
Om man på en sådan studieresa bara tar med några stycken deltagare, understiger kostnaderna med råge priset för studieresan till Kanada, där ett 30-tal deltagare från kommunen, cirkus Cirkör och Fam Lindgren m.fl. fick äran att på kommunens bekostnad följa med för att förkovra sig i Nöjesparksprojektet. Se Länk (sid 71 o 72)


Kommentarer
Postat av: Mats Einarsson, kommunalråd V

Botkyrka kommun investerar inte en krona i Familjen Lindgren ABs projekt. Kostnaderna för detaljplan, projektering etc bekostas av exploatören i de delar det berör projektet. Vissa delar har även kommunen nytta av och de betalar Botkyrka. Marken arrenderas ut till marknadspris. Alla resultat av de utredningar som gjorts är beaktade.

2012-02-13 @ 08:47:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0