Rätten att få sin röst hörd i Botkyrka. * 2011-10-20

Älvan och draken
                         "Hör min röst"
 
"Egoister skall fråntas rätten att överklaga nybyggen". Tyckt i DN för några dagar sedan av en stadsforskare.
 
Att överklaga och därmed anses vara en sk. egoistisk rättshaverist kan vara ett tecken på verkliga problem hos myndigheter t.ex. brådska, stress, dåligt engagemang och bristande kvalitet. Så skriver en kolumnist, Gunnar Strömmer i SvD l9/10 2011.
 
Problemet ligger sålunda inte alltid hos den som överklagar!
 
Ett starkt allmänintresse är att se till att folk inte kan köras över hur som helst. Kommuner har ett stort ansvar, som ofta inte tas på allvar.
 
T.ex. vad är det som nu sker i det lilla villasamhället Skårdal i Botkyrka?
Tomtägarna tvingas att betala stora summor för nya vägar som de inte har bett om. Vägar som måste byggas för kommunens exploatering. Här skall uppföras nya villor. En del tomtgränser ritas om och tomterna blir mindre. Några villaägare kommer inte att ha råd att bo kvar. Ett gammalt vägavtal upprättat av Botkyrka kommun och Skårdal´s vägförening negligeras. Ingen lyssnar på Skårdalsbornas invändningar mot att tvingas betala för vägar de inte behöver. Deras röster blir inte hörda, demokratin är satt ur spel.
 
Eller vad händer i Hågelby-Skrefsta och den tänkta nöjesparken?
På några samrådsmöten inför detaljplanen kördes kommuninnevånarna totalt över. Åsikter och frågor fick ej framföras i den stora gruppen.
Ett av samrådsmötena blev överhuvudtaget inte ordentligt utlyst och kommunen tvingades att ordna ett nytt möte med kort varsel.
 
Ett så stort och genomgripande projekt både kulturellt och ekonomiskt som att bygga ett nöjesfält på kommuninnevånarnas samhällsnära kulturmark föregicks av en enkel enkätundersökning. Felaktigt uppgav kommunen att resultatet blev att 2/3 (67%) av innevånarna vill ha ett nöjesfält i Hågelby. Det faktiska resultatet 53 % motsvarar på intet sätt 2/3. Se tidigare blogg ("Katarina Berggren har bluffat om entusiasmen kring nöjesparken"). LÄNK

 
Så kördes Botkyrkas innevånare över i denna viktiga fråga!
 
Vad hände med Naturskyddsföreningens röst i ett viktigt yttrande om nöjesparken?
Jo, i de utställda samrådshandlingarna fattades föreningens yttrande, ej heller fanns det med i den utställda pärmen på kommunen. Ej heller på hemsidan. Att glömma bort ett viktigt yttrande i samrådsprocessen är också ett sätt att "köra över" och på så sätt inte låta föreningen få sin röst hörd.
 
Och hur går det med det starka allmänintresset vad beträffar ridverksamheten i Skrefsta?
Den utmärkta hästutredningen av Christina Risshytt Collman (beställd av Botkyrka kommun), vart tog den vägen? Inför presentationer och samrådsmöten fanns just denna utredning inte med. Utredningen kom bl.a. fram till att det är missriktat och i alla avseende fel att flytta ridverksamheten. Allt för stora hänsyn har tagits till Fam. Lindgren (exploatören) enligt utredningen. LÄNK
Många är de, vilka på något sätt är knutna till Botkyrka Ridsällskap, som har försökt föra fram sin röst mot nöjesparken men får se sig överkörda av Botkyrka kommun.
 
När kommuner utan betänkligheter använder sig av sitt planmonopol försätts demokratin åt sidan. Resultatet blir ett massivt politikerförakt.
Botkyrka kommun är ett strålande exempel på det.


Kommentarer
Postat av: Petter

Mitt i Botkyrka/Salem 2011-10-18 page: 10

Vet inte ifall just detta fall är korrupt, men det är ett av många exempel på Botkyrkas handläggning av bygglov. Det är bara att ge ett nytt bygglov tydligen trots utlåtandet från Länsstyrelsen. Betänk då att det inte är ofta som Länstyrelsen lyssnar på grannar.

2011-10-20 @ 17:33:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0