Bornsjökilens värden * 2012-02-21

 
                     Mångfalden i Botkyrka blev en groda -Vakna!
 
Nationellt intresse – riksintresseområde för kulturmiljövården

 
Programområdet för Hågelby familjepark ligger inom ett område av riksintresse för kulturmiljövården (AB:K 16 Bornsjön) enlig 3 kapitlet i miljöbalken.
Motiveringen till riksintresset är:
"Herrgårdslandskapet utmed Mälaren, Bornsjön och Aspen som präglas av ett sedan bronsåldern utvecklat jordbruk, kommunikationerna på vatten och på land, den tidiga medeltidens sockenindelning och de stora herrgårdsanläggningarna."
 
Enligt 3 kap 6 § i miljöbalken ska mark- och vattenområden samt fysisk miljö i övrigt, som har betydelse från allmän synpunkt på grund av deras kulturmiljövärden så långt som möjligt skyddas mot åtgärder som påtagligt kan skada kulturmiljön. Vidare står att behovet av grönområden i tätorter och i närheten av tätorter särskilt ska beaktas.
 
Regional utvecklingsplan för Stockholms län
 
En av de sex strategierna i remisshandlingen för RUFS är Säkra värden för framtida behov. Det tillhörande planeringsmålet för strategin är att "Värdefulla natur- och kulturmiljöer värnas och vidareutvecklas". Ett av åtagandena som formulerats i planförslaget för natur-, kultur- och rekreationsvärden är att "Säkra och utveckla värdena i mark- och vattenlandskapet". Det finns sålunda ett regionalt intresse att bevara och utveckla vårt kulturarv.
 
-Utvecklas ett riksintresse/kulturarv genom att bygga en nöjespark?
 
Regionala intressen - Bornsjökilen, spridningssamband, nyckelbiotoper och biotopskyddsområden
 
Bornsjökilen och spridningssambandDen smala gröna länken mellan Tumba och Alby in mot Huddinge och Stockholm riskerar den regionala grönkilen, Bornsjökilen riskerar att brytas vid exploatering enligt alternativförslagen och det finns stor risk att viktiga samband i grönstrukturen försvinner. Programområdet utgörs av ett regionalt viktigt område för biologisk mångfald. Området riskerar att delas upp och därmed försvåras ytterligare spridningen och livsvillkoren för både vilt, fågelliv och andra organismer
 
Programområdets funktion som spridningskorridor är en viktig pusselbit i Bornsjökilen. Det finns risk att spridningsvägarna kommer att minska i omfattning på grund av dessa utbyggnadsförslag. Därmed riskerar det möjliga spridningssambanden i den regionala grönstrukturen, Bornsjökilen i sin helhet påverkas. Det finns därmed risk för negativ påverkan av ett regionalt värde.
 
Källa: Översiktlig miljökonsekvensbeskrivning för program för Hågelby, Eriksberg och Lindhov Botkyrka kommun, tidig samrådshandling november 2009, WSP.
Avsnitten ovan är ordagrannt citerade. -så även språkfelen.
 
Under rubrik: Beskrivning av dokument citerar vi
"Läsarna uppmanas starkt att också läsa de fördjupade delarna" i MKB:n.
Studerar man de efterföljande programmen för detaljplanen måste man dra den slutsatsen att beslutsfattarna i kommunen överhuvudtaget inte läst på sin läxa innan de förödande besluten togs om att placera en nöjespark i riksintressant miljö helt stick i stäv med miljökonsekvensbeskrivningen.
 
I utlåtande antagandehandling 29/4 2011 säger kommunen citat "I programmet visas att det är möjligt att utveckla parken så att såväl riksintresset som Familjeparkens behov går att tillgodose".
 
-Nej, det är inte möjligt att tillgodose Bornsjökilens Riksintresse genom att bygga en nöjespark i området!
 
-En så miljömedveten kommun, som Botkyrka anser sig vara, borde se det orimliga i att helt bygga för del av Bornsjökilen. Och det med 330 campingstugor, ca 250 tält och husvagnsplatser, stora servicebyggnader, äventyrsbad, sagopark, minigolf, konsertscen, stora aktivitetshus, stadsgata med hotell och handel, nya vägar etc och kalla det att öppna upp och tillgängliggöra området!
 
-Skandalöst och högst oansvarigt! -Och mycket sorgligt!

Kommentarer
Postat av: Kjell

Det är bara att inse att det är Peter Nyberg som har hybris. Han har egen lekstuga med hågelby, skidtunnel, sveriges värsta cirkulationsplats, minareter, bönutrop, miljöpris från kungen osv

2012-02-21 @ 16:26:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0