Struntar Botkyrka kommun i Miljöbalken? * 2012-02-04

 
     Hellre jordbruk och mat än tält, husvagnar och asfalt               Foto: G Nuse
 
Vad säger Miljöbalkens 3 kap. om grundläggande bestämmelser för hushållning med mark- och vattenområden?
 
§ 1 Mark- och vattenområde skall användas för det eller de ändamål för vilka områdena är mest lämpade med hänsyn till beskaffenhet och läge samt föreliggande behov. Företräde skall ges sådan användning som medför en från allmän synpunkt god hushållning.
 
Bloggkommentar: Det är inte så svårt att se att området Hågelby- Skrefsta är mer än lagom mest lämpad för det, som nu finns, nämligen jordbruk, djurhållning och friluftsaktiviteter.
Tyvärr, fam. Lindgrens vision om en gigantisk nöjespark är allena rådande och kommunens förstörelsemaskin klampar vidare.
Helt klart har Botkyrka kommun inte tagit hänsyn till ovanstående paragraf!
 
§ 2 Stora mark- och vattenområden som inte alls eller endast obetydligt är påverkade av exploateringsföretag eller andra ingrepp i naturen skall så långt som möjligt skyddas mot åtgärder som kan påtagligt påverka områdets karaktär
 
Bloggkommentar: Det lyser tydligt fram att Botkyrka kommun väljer att inte skydda kulturlandskapet i Hågelby-Skrefsta mot de förödande åtgärder som bygget av en nöjespark medför. Helt klart kommer områdets karaktär att påtagligt förändras Det säger sig själv att en nöjespark inte kan byggas utan att hela kulturlandskapet försvinner.
 
§ 4 Jord-och skogsbruk är av nationell betydelse. Brukningsvärd jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse eller anläggningar endast om de behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk.
 
Bloggkommentar: Det väsentliga samhällsintresset, menar kommunen, är att bygga en nöjespark på jordbruks - och kulturmarken. Det tyck vara väsentligare än att bevara de unika kulturmarkerna till kommande generationer, som med all säkerhet kommer att behöva de samhällsnära och öppna markerna för fri rekreation och ro. Några försök från kommunens sida att beakta denna paragraf genom att försöka finna annan mark för nöjesparken som inte är lika bevaransvärd och viktig för botkyrkaborna har inte noterats någonstans.
 
Det är lätt att se att Botkyrka kommuns politiker bortsett från dessa paragrafer i miljöbalken under hela projekteringstiden. Om tillräcklig hänsyn tagits hade aldrig nöjesparksprojektet kommit så här långt.
 
Man "går över lik" för att få nöjesparken etablerad i sin kommun oavsett följderna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0