Lägg ned planerna på en nöjespark i Hågelby

Hågelby Herrgård
 
 Stora kultur- och naturvärden står på spel vid Hågelby slott     Foto: C-H Ramsay
 
/Insändare publicerad i Mitt I Botkyrka –Salem den 24 januari 2012/
 
I Hågelby har Botkyrka kommun en unik samhällsnära kulturmark med lämningar från forntid, jordbruksmark, herrgårdslandskap och hästverksamhet. Detta har köpts för skattemedel och är således medborgarnas egendom, förvaltad av politikerna på uppdrag av invånarna.
Det pågår en process att omvandla markerna till en nöjespark, eller som projektet kallas en familjepark av gigantiska mått.
 
I inledningsskedet av planerna, år 2007, lät kommunen genomföra en intervjuundersökning med frågeställningen "Vilken är Din inställning till planerna att etablera en familjepark?
 53% av de svarande var positiva, dock utan att få ta ställning till kostnaderna och att hela Hågelbyområdet skulle utplånas. Märkligt blir det när kommunledningen nu tolkar resultatet att det är 2/3 som är positiva. Men det motsvarar ju 67%, alltså en sifferlögn.
 På de nya sociala media som Facebook och bloggar finns ett mycket starkt motstånd till att bebygga Hågelby. Vid samråd och i officiella medborgaryttranden har ett massivt motstånd till planerna visats. Ytterligare viktiga invändningar mot en exploatering har lämnats av Länsstyrelsen, Svenska Turistföreningen, Friluftsfrämjandet, 4H, Länsmuséum, Stockholm Vatten, Botkyrka Ridsällskap, Regionplanekontoret, Riksantikvarieämbetet, Lantmäteriet och Botkyrka-Salems Naturskyddsförening.
 
Spelar kommunen ett högt spel med skattebetalarnas pengar? De har nämligen inte gjort en ekonomisk kalkyl över nöjesprojektet. "Det borde vi ha gjort" medger Katarina Berggren, kommunstyrelsens ordförande. Redan i planeringsstadiet har mer än 4.000 tjänstemannatimmar (>4 miljoner kronor) spenderats. Och det med skattebetalarnas pengar! Vilka tjänar på att Hågelby förvandlas till en nöjespark?
 
Idag kan nog ingen påstå att det finns 2/3 stöd för att utplåna Hågelby fantastiska naturmarker mitt i den gröna Bornsjökilen!
 
Lyssna till medborgarnas intressen och lägg ner alla planer på Hågelby nöjespark.
 
/Carl-Henrik Ramsay


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0