Kulturmiljö i planering del 2 * 2012-07-30

                    Ridsport är en mycket speciell ungdomskultur för flickor

 

Till det tidiga samrådet tog kommunen fram en översiktlig miljökonsekvensbeskrivning, som syftade till att beskriva programmets negativa och positiva konsekvenser (Botkyrka kommun 2010b).

 

Programmet antogs till sina principiella delar av kommunfullmäktige i Botkyrka i januari år 2011 (Botkyrka kommun 2011a). Inför detaljplanearbetet delade kommunen upp programområdet i etapper. Uppdelningen följde exploatörens planer på hur familjeparken skulle byggas ut (Tjänsteman 1, 2012-04-10). Detaljplanen för familjeparkens första etapp berör camping, stugbyar och området runt Hågelby gård (Botkyrka kommun 2010a).

 

Därmed lämnas övriga delar av familjeparken, bland annat sagoparken och vattenlandet, till efterkommande etapper. Syftet med detaljplanen är att reglera markanvändningen enligt plan- och bygglagen samt att bistå som underlag för ett framtida exploateringsavtal mellan kommunen och familjen Lindgren (Tjänsteman 3, 2012-04-10).

 

För detaljplanen hölls samråd under perioden april till juni år 2010 där remissinstanser, sakägare och privatpersoner lämnade synpunkter. Många personer lämnade även yttranden i samband med detaljplanens utställning i januari år 2011. Likt vid processen för programmet bedömde kommunen att detaljplanen kunde komma att innebära en betydande miljöpåverkan, vilket medförde att en miljökonsekvensbeskrivning upprättades (Botkyrka kommun 2010a). I maj år 2011 godkändes detaljplanen av samhällsbyggnadsnämnden. Under våren år 2012 pågår förhandlingar mellan kommunen och exploatören över exploateringsavtalet (Tjänsteman 1, 2010-04-10).

 

Planprocessen för utvecklingen av Hågelby till en familjepark har varit en omfattande process där ett stort antal frågor diskuterats. De mängder av yttranden som kom av samråds- och utställningstiden visar på planprocessens omfattande karaktär. Enligt tjänsteman 3 (2012-04-10) har det varit många starka viljor inblandade. Tjänsteman 1(2012-04-10) berättar att frågor diskuterats i omgångar, de stora diskussionsämnena har berört frågor kring trafiklösning och strandskydd. Andra frågor som diskuterats är buller, hästverksamhetens framtid, intrång i den gröna kilen, ekonomi, biologisk mångfald och att endast en del av den framtida familjeparken behandlas i detaljplanen (Botkyrka kommun 2011b).

 

De aktörer som omfattas av analysen har på ett eller annat sätt berört frågan om kulturmiljö. Dessa är Botkyrka kommun, familjen Lindgren, Länsstyrelsen, regionplanekontoret, Stockholms läns museum, Naturskyddsföreningen i Botkyrka Salem, friluftsfrämjandet, Botkyrka ridsällskap, Hågelby 4H-gård, kommunala pensionärsrådet, kultur- och fritidsförvaltningen i Botkyrka kommun samt ett stort antal privatpersoner och kommuninvånare. Sammanlagt studeras cirka 55 yttranden som berör kulturmiljön.

 

Se vidare nästkommande blogg!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0