Vi närodlar och bidrar till ekosystemet * 2012-06-29

                       Högvärdig odlingsmark i Hågelby, byts till en nöjespark            

 

"Stadsodling kommer att bli en nödvändighet i framtiden. Stadsodling är ett sätt att minska vår sårbarhet i städerna och vi behöver utnyttja all tillgänglig mark i större tätorter till att odla. Vi står inför en resurskris med brist på energi samtidigt som den globala ekonomin håller på att rämna. Livsmedelskedjan är bräcklig, brister en länk står vi utan mat".
Så säger forskaren Björn Forsberg i en artikel i SvD den 26/6 2012 av Mia Sjöström.
Han säger vidare att "våra politiker är fast i ett gammalt tänkande och fortsätter att planera stora shoppingpalats på den bästa jordbruksmarken.
Våra normer och värderingar behöver vara i samklang med ekosystemet. Hållbarhet handlar inte bara om teknik och ingenjörslösningar".

 

Vi måste erkänna naturen som ett vitalt samhällsintresse i klass med sysselsättning och tillväxt." Slut citat.

 

I samma artikel talar Johan Colding docent i naturresursförvaltning och urbanekologi vid Beijerinstitutet.
"Några forskare, som har beräknat värdet av hela jordens ekosystem och de tjänster det ger oss kom fram till att de var värda dubbelt så mycket som alla våra pengar i världsekonomin.
Idag får dock naturen stryka på foten när städerna exploateras. Man kan förtäta på olika sätt men att ta grönyta i anspråk är dumt. Istället kan man använda redan använd mark som industrimark men ändå lägga in grönytor och gröna tak".

 

Ja det är väl en fantastisk idé. Odla egen mat i storstaden. Om alla kunde utnyttja balkonglådor, innegårdar, små tillgängliga grönytor och de relativt plana takytor som faktiskt finns i en tätort, skulle massvis med närproducerad mat kunna bidra till vår försörjning på ett hållbart, ekologiskt och ekonomiskt sätt.

 

Men så har vi Botkyrka, där man tänker käpprakt åt andra hållet. Där rivs ett fungerande ekosystem i Hågelby och "naturkompenseras" med plantskoleträd och gröna mosstak.

 

Ett riktigt skräckexempel är därför Botkyrkas nyligen (14/6) tagna beslut i fullmäktige att på sikt tillåta en 60 ha stor nöjespark på bästa jordbruksmark, tillika ett område av Riksintresse och med stora arkeologiska lämningar!

 

Utan att tveka offrar Botkyrka kommun änglamarken och den högklassiga jordbruksmarken för ett kommersiellt privatintresse, en riskkapitalist i Norge med säte i Jersey.
"Vi bygger nöjesparken, vi vill komma på kartan och skapa 1000 arbetstillfällen". (Arbetsplatser som är högst osäkra, både tidsmässigt och till antalet.)

 

Detta är ett irreversibelt och icke hållbart sätt att förvalta mark.

 

Miljöbalken 3 kap. 4§:  Jord och – skogsbruk är av nationell betydelse. Brukningsvärd jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse eller anläggningar endast om de behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk.

 

Miljöbalken har satts ur spel i Botkyrka.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0