Påtaglig skada på Riksintresset i Botkyrkas Hågelby – Skrefsta * 2012-03-23

 
Jordsbruksmark med den gröna Bornsjökilen -ett riksintresse   Foto. Gunilla Nuse
 
Vad menas egentligen med "Riksintresse", har några läsare undrat.
 
Bestämmelser om Riksintresse finns i 3-e och 4-e kapitlet i miljöbalken. Områden, som inrymmer sådana speciella värden eller har så speciella förutsättningar att de bedöms vara betydelsefulla för landet i sin helhet, kan klassas som område av riksintresse enligt miljöbalken.
För utpekade riksintressen (Hågelby – Skrefsta) gäller att särskild hänsyn skall tas till den kulturhistoriska miljön och till landskapsbilden. Landskapets karaktäristiska bebyggelsemönster bör bevaras, jord- och skogsbruk kan normalt bedrivas utan särskilda föreskrifter. Jordbruket är också en förutsättning för att bevara kulturlandskapet.
 
I ett område av riksintresse får områdets värde eller betydelse inte påtagligt skadas av annan tillståndspliktig verksamhet. Riksintresset väger alltid tyngre än eventuellt motstående lokalt allmänintresse och områden av riksintresse skall prioriteras i den fysiska planeringen.
Ett riksintresse ger signal om att i dessa områden kan länsstyrelsen/staten gå in och upphäva kommunala beslut om man finner kulturvärdena ej tillräckligt beaktade.
 
Vad är en Nöjespark mitt i en av Botkyrkas absolut värdefullaste miljöer om inte just en "påtaglig skada" på kulturvärden?
 
Hågelby-Skrefsta´s natur står till tjänst med dessa värdefulla kulturmarker tillika med ekotjänster av olika slag och det helt gratis för alla kommuninnevånare.
Kloka politiker värnar en sådan gåva från Moder Jord.
 
Men inte i Botkyrkas Gröna hus!
För här i det anrika landskapet skall snart byggas en stor nöjespark!
 
Politikermajoritetens rundhänta tolkning av "påtaglig skada" på riksintresset är högst märklig och mycket klandervärd.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0