Når Botkyrka regeringens miljömål ? * 2012-10-10

 

Miljökvalitetsmålen beslutades av Riksdagen år 1999 och avsikten är att målen skall uppnås inom en generation.

Om vi till kommande generationer skall kunna lämna över ett hållbart samhälle fritt från allvarliga miljöproblem, krävs ett fortlöpande ambitiöst arbete av näringslivet, myndigheter och kommuner.

Ett särskilt etappmål har satts till 2018 för att integrera värdet av ekosystemtjänster i ekonomiska ställningstaganden och politiska avvägningar.

 

5 av de 13 etappmålen är: Ekosystemtjänster och resiliens (återhämtningsförmåga), biologiska mångfaldens värden, hotade arter och naturtyper, invasiva främmande arter och kunskap om genetisk mångfald.

 

I Botkyrka kommun exploateras snart ett kulturlandskap med anor från forna tider. Jordbruksmark och arkeologiska lämningar, ett öppet landskap med tydlig läsbarhet  får ge vika för en nöjespark, planerad att bli Nordens största (ca 60 ha).

Bland tält och husvagnar, stora ekonomibyggnader, vattenland och åkattraktioner, en asfalterad stadsgata med hotell och handel, campingstugor och mycket mycket mer är det tänkt att 1 milj. besökare per år skall trängas, de flesta bilburna.

 

Så löser Botkyrka kommun regeringens uppsatta etappmål med sin egen långt ifrån klimatsmarta lösning.!

 

Botkyrka kommun exploaterar och säljer bort kultur- jordbrukslandskapet i Hågelby-Skrefsta, ett jordbruk som ger grödor och mat på borden och som dessutom gläder så många naturälskande innevånare i Botkyrka. Landskapet byts ut till en gigantisk nöjespark (inte en näpen liten familjepark).

 

Botkyrka kommun drar in än mer massiv trafik i ett redan plågat norra Botkyrka med oacceptabelt ökande luftföroreningar som följd.

 

Botkyrka kommun har ingen kunskap om ekotjänster och biologisk mångfald  i Hågelby överhuvudtaget. Eller ser inte miljömålen som viktiga.

 

Botkyrka kommun fragmenterar Den Gröna Bornsjökilen och barrikaderar den smalaste viktiga delen av kilen för all framtid.

 

Så motarbetar den "sanna Miljökommunen" Botkyrka kommun regeringens miljömål.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0