De dimhöljda bergens gorillor * 2013-08-24

                             Hotad, rödlistad och mycket skyddsvärd

 

Bergsgorillan är en av människans närmaste släktingar och den största människo-apan. Den lever i ett litet område med lummiga skogar som ligger mellan 1 200 till 4 100 meter över havet i länderna Rwanda, republiken Kongo och Uganda. Gorillan lever ett fredligt familjeliv i skogen och undviker helst varje konflikt med människor.

 

Dessvärre är tjuvjakt fortfarande ett problem för denna hårt utsatta art. Stammen består som bäst av c:a 800 individer. Arten är rödlistad och starkt hotad. Den kommersiella handeln med ”bush-meat” eller apkött hotar denna art, speciellt som skogsbolag bryter mark och anlägger vägar in i naturreservaten. Tjuvjakten gynnas och skogsbolagen utnyttjar möjligheten att frakta jaktbyten och växla kött mot pengar.

 

Mest känd av de utförda studier av bergsgorillan har gjorts av den kvinnliga antropologen Dian Fossey under två decennier från 1967. Hennes film om de dimhöljda bergens gorillor blev världsomtalad. Hon blev brutalt mördad av tjuvligor.

 

Oljebolag har nu funnit tillgångar vid prospekteringar i och kring de nationalparker som hyser de skyddade gorillorna. Kampen om oljetillgångarna har lett till interna konflikter bland myndigheter, tjänstemän och oljebolag. Två bolag har orättfärdigt tillskansat sig prospekteringsrätt i Virunga nationalpark i DR Kongo. Efter starka påtryckningar från Världsnaturfonden (WWF) har ett av oljebolagen insett det naturvidriga i oljeutvinning och därför dragit tillbaka sin ”rätt”. Däremot fortsätter det Brittiska oljeprospekteringsbolaget Soco International PLC att fullfölja en absolut oacceptabel prospektering i nationalparken.

 

En påbörjad utvinning av olja medför skogsavverkningar, vägbyggen, nya samhällen med arbetarbostäder och dragning av pipelines. Detta medför också att kriminella ligor flyttar till dessa nu mer lättåtkomliga platser. Dessa oönskade element drar sig inte för att punktera oljeledningarna för att gratis tillskansa sig drivmedel och energi. Vad det innebär för miljön, i detta ytterst känsliga habitat för de sista och känsliga gorillorna i dimmornas berg, är fullständigt uppenbart.

 

Nu är det inte svårt att dra paralleller till exploateringen av Hågelby´s naturmarker, som skyddas av riksintresse, kulturminnesvården, arkeologiska intressen och rödlistade arter i eklandskapet allt i det skyddsvärda herrgårdslandskapet Hågelby.

 

Kommunens politiker som i en ovärdig allians röstat igenom en utplåning av kommunmedborgarnas viktiga samhällsnära naturresurs allt för att tillmötesgå och ekonomiskt tillfredsställa exploatören JohnJohn Lindgren och hans associerade riskkapitalister.

 

Det är ett massivt motstånd mot kommunens fortgående planer på att bebygga Hågelby med camping, husvagnar, övernattningsstugor och stadsgata med kommers från såväl Turistföreningen, Friluftsfrämjandet, Naturskyddsföreningen, Länsmuséet, Länsstyrelsen, politiska partier, främst Botkyrkapartiet och enskilda medborgare.

 

Det är tydligt att beslutande politiker, exploatörer och ekonomer (riskkapitalister) saknar nödvändig kunskap om miljön, naturkapitalet, ekotjänster och hållbarhet.
Naturvårdande organisationer som WWF och NSF är de enda som på allvar förstår och arbetar för bevarandet av den oersättliga naturen och dess biologiska mångfald. Tyvärr är inte de organisationerna beslutande utan endast remissinstanser, vilka vanligtvis avfärdas av de bestämmande politikerna.

 

Måtte inte Hågelby höljas i samma dimma som Rwanda.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0