I Botkyrka´s Hågelby leder massturismen till miljöförstöring och utplåning * 2013-08-13

                                 Gestaltning av Hågelby nöjespark

 

Efter att ha läst en intressant artikel i SvD av Lena Eskilsson, docent i idéhistoria, är det lätt att dra paralleller med Hågelby´s stundande exploatering.

 

Lena E. har i sin artikel (under strecket) redogjort för en bok av Elisabet Becker, ”Overbooked. The exploding business of travel and tourism”. Becker har skärskådat en av världens största men minst undersökta industrier –turismen. Boken tar upp bristen på kritisk debatt och bevakning av turistindustrin. Under författarens rundresa till olika turistmål noterar hon många exempel på klok och ansvarsfull organisation av näringen, men ännu fler förfärande exempel på kortsiktighet och girighet. Hon menar att statliga myndigheter har ett stort ansvar för att övervaka turistindustrins negativa konsekvenser.

 

Vi hävdar att kommuner har ett ännu större ansvar att bevaka sin del av turistexploatörerna och värna om sin del av känslig natur.

 

SvD artikelförfattare (Lena Eskilsson) slutar med tankesekvensen ”Man inser att turismen inte handlar om hundra platser att se innan man dör, utan att man inte kommer att hinna se de hundra platserna innan de dör”.

 

En av de platser som dör redan innan konsumtionsturisterna väller in i Botkyrka är Hågelby – Skrevstas skyddsvärda landskap med jordbruk, arkeologiska lämningar och historiskt anrik kulturbygd. Fritt för alla att vistas i.
Botkyrkas konsumtionsturism förstör allt detta för all framtid. Det är den bistra sanningen!

 

Och precis som i den globala turistvärlden är det även här i det lilla Botkyrkas Hågelby som utländska investerare profiterar på besökarnas pengar och inte minst på naturkapitalet.
Skulle däremot investeringarna slå fel, ja då är det medborgarna i Botkyrka som får skjuta till pengar.

 

          Så här vill kommunen föröda kulturbygden 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0