Sverige saknar strategi för trygg livsmedelsförsörjning * 2013-01-17

                         Rädda Hågelby                                    Foto:  Gunilla Nuse        

 

De duggar tätare och tätare, larmrapporterna om vår miljö, om hoten mot Moder Jord!
Nu finns forskning, vetenskap, kunskap och insikter. Visst måste vi på allvar börja förstå och inse att något är fel med hanteringen av vår planet, den enda vi har. Vi har inte råd med förnekelse.

 

I DN Debatt 31/12 2012 frågar professor Johan Kuylenstierna, Stockholm Environment Institute och Lisa Sennerby Forsse, rektor vid SLU i sin debattartikel ”Sverige saknar strategi för trygg livsmedelsförsörjning”. ”Vad händer om klimatförändringarna slår allt hårdare mot de handfull länder, som idag står för en dominerande del av den globala exporten av baslivsmedel? Hur påverkas vår egen försörjningskapacitet av att allt mer produktiv jordbruksmark hamnar under asfalt och byggnader?

 

Det är en mycket bra fråga. En fråga som blir allt mer angelägen och brännande.

 

Har kommunen Botkyrkas styrande, som snart ämnar begrava högklassig jordbruksmark i Hågelby- Skrefsta under asfalt och nöjesbyggnader (en nöjespark), ställt sig den frågan? Svaret är uppenbart –nej.

 

Artikeln säger vidare att ”vi måste producera mer mat åt en växande befolkning. Redan idag ser vi en massiv urban expansion över tidigare jordbruksmarker och ett förändrat konsumtionsmönster, som ökar trycket på jordens resurser.

 

Kommunen Botkyrka, som står i begrepp att exploatera den högvärdiga jordbruks-marken för att bygga en gigantisk nöjespark, är förvisso med och bidrar till denna massiva urbana expansion! Förstör Botkyrka´s politiker jordbruksmarken, går de till historien som kommunen, som hänsynslöst förintade livsnödvändig och gemensam matjord, bara för nöjes skull.
Högvärdig jordbruksmark, som dessutom ligger mitt i Bornsjökilens gröna kärna!!

 

Häpnadsväckande och faktiskt skandalöst av en kommun, som säger sig vara en miljökommun. Tillika en kommun där kommunstyrelsens ordförande deltagit i miljökonferenser (se bl.a. tidigare blogg från den 29/12 -12).


Artikelförfattarna enligt ovan har en lösning. Regeringen föreslås att ta initiativ att arbeta fram en svensk strategi för tryggad livsmedelsförsörjiing. Många intressanta åtgärdspunkter listas i artikeln.
Men för Hågelby – Skrefsta, så mycket mer än jordbruksmark, är det troligen för sent!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0