Luften i Alby sämst i Botkyrka * 2013-07-04

        

                                          Frisk och sjuk lunga

 

Botkyrkaborna skall må bra”, ett av kommunens mål enligt Ålborg+10 deklarationen.

Och det är ju bra!!
Men det gäller inte Albyborna. När en million besökare, de flesta självklart bilburna, väller in till kommunens planerade storsatsning (Nöjesparken i Hågelby) ökar per automatik luftföroreningarna. Delar av Alby är som bekant redan nu hårt drabbad av hälsoskadliga partiklar och gifter, främst kvävedioxid. Problemet är till stor del E4-ans trafik, där bland annat dieseldrivna transportfordon ökat markant.

 

Vad säger Botkyrka kommuns ”Rapport 2011:1 Luftföroreningar i Botkyrka kommun – Mätdata 2010”:

 

Det finns en mätplats i Alby, över Albyvägen från Domarebacken till Lagman Lekares väg. Den är strategiskt placerad, eftersom här är en av de mest påverkade platserna i kommunen, där människor bor och vistas. Platsen är utsatt för luftföroreningar, från E4 trafik, Hågelbyleden och dess anslutning till motorvägen samt det expansiva industri- och handelsområdet i Eriksberg. Hågelbyleden är dessutom den mest betydelsefulla länken för trafik till och från Botkyrka kommun.

 

All exploatering i kommunen söder om Alby påverkar trafikflödet på Hågelbyleden. Även topografin har en ogynnsam effekt på halterna av skadliga ämnen.

 

År 2010 klarades inte miljökvalitetsnormen (avseende kvävedioxid) i Alby till skydd för människors hälsa. Dygnsmedelvärdet överskreds 19 ggr mot tillåtna 7 ggr. Medelvärdet per timme överskreds 219 timmar. Miljökvalitetsmålet för årsmedelvärdet överskreds 724 gånger.

 

Kvävedioxid bildas vid förbränning speciellt i dieselmotorer. Från ett miljöperspektiv är kvävedioxid en av de mest skadliga luftföroreningarna i den industrialiserade världen av två anledningar. Dels är den i sig mycket irriterande på luftvägarna med astma som följd och dels bidrar den till bildandet av marknära ozon och fria syreradikaler. Av ca 3000 nya fall av lungcancer, som människor drabbas av i Sverige, har luftföroreningar, främst kvävedioxid, bidragit till ca 300 fall med dödlig utgång.

 

Satsningen på en extraordinärt trafikgenererande nöjespark mitt i Hågelby´s kulturlandskap står i stark kontrast till kommunens uppsatta miljömål. Albyborna är förlorarna med en extremt sämre luft och blir dessutom av med sitt mycket näraliggande och lättillgängliga friluftsområde i grön orörd natur.

 

Vidare satsas det på en utbyggd industri- och handelsplats i Eriksberg samt en stor och stadsliknande förtätning i Alby med ett än mer ökat trafiktryck med föroreningar. 

 

Kommunens politiker har ansvaret för miljön och människors hälsa.

 

Se Naturskyddsföreningens Botkyrka-Salem´s film om Hågelby nöjespark med inslag av Alby´s luftföroreningar:   http://vimeo.com/43246542 


Kommentarer
Postat av: Lollo

Hej
Tack för inslaget.
Jag ligger hemma med ytterligare en luftvägsinfektion och kom ihåg en grannes kommentar om föroreningar i Alby.
Jag har varit sjuk som aldrig förr och misstänker luften här i Albyberget. Jag flyttade in för 3 år sedan, och både jag och min rumskamrat är konstant sjuka med samma symtom. Detta inslag öppnade mina ögon, jättetråkigt att de tänker förstöra på detta sätt, jag önskar det fanns något jag kunde göra.
Hursom, det har iaf övertygat mig om att flytta!
Mvh
Lollo

Svar: Tack Lollo för din kommentar.Mycket tråkigt att ni blir och är sjuka av luften i Alby. Politikerna saknar tydligen insikt i hur problemet kommer att förvärras om nöjkesparken i Hågelby blir verklighet. Det är trafiken på E4 och den då ökande trafiken på Hågelbyleden som orsakar den intensiva luftföroreningen. Politikerna talar om att dra en ny väg från E4 (vid Botkyrka kyrka) ner mot Eriksbergs industriområde. Men det är nonsens. Vägverket har inte den vägen i sina planer och kommunen har inte pengar.
Visst är det olyckligt att man blir tvungen att flytta bara för att kommunen inte kan hantera miljöproblemen.
Lycka till med flytt och hälsan.
hagelby.blogg.se

2014-03-02 @ 08:51:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0