Botkyrkas kommundirektör har slutat ¤ * 2013-03-10

            Åsa Ratcovich slipper se förintelsen av Hågelby

 

Katarina Berggren, kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, var en av deltagarna i den valberedning som utsåg Håkan Juholt till partiordförande för socialdemokratiska partiet. Katarina uttalade sig med orden ”Jag tror att vi fått den mest spännande och kompetenta person, som kan föra partiet vidare”. Så fel det var! Den samfällda rörelsen avskedade Juholt med omedelbar verkan.

 

Så har vi kommunen i Botkyrka. Där skulle en ny kommundirektör anställas. Efter en grundlig genomgång av kompetens, erfarenhet, oförvitlighet, partilojalitet och handlingskraft valdes Åsa Ratcovich, från Svalöv i Skåne.
Det var med stor förväntan som Åsa tillträdde den ansvarsfulla posten som kommun-direktör, dvs högste chef över alla tjänstemän i förvaltningen.
Vi känner stort förtroende för henne och hon stämmer väl in på vår kravprofil” säger Katarina Berggren. ”Åsa Ratcovich är den typ av ledare som passar in i Botkyrka och som på ett övertygande sätt kommer att fortsätta göra Botkyrka till en kommun långt ifrån lagom”.

 

Vad Åsa R inte visste var att kommunen är ett getingbo i en bikupa, full med kontroversiella och tvivelaktiga affärer. En ekonomi i fritt fall, underlåtet underhåll av bostadsbestånden i Alby, försäljning av Alby´s bostäder till riskkapitalist, vinstutdelningar från bostadsbolaget till cirkus i Hangaren, katastrofalt dålig skola, åldringsvård ej värt namnet vård, ruinerande utdebitering av vägavgifter i Skårdal och så det allra sämsta dvs Hågelby Nöjespark.

 

Det har trixats, myglats och krängts för att till slut baxa den verkligt kontroversiella nöjesparken till beslut i kommunfullmäktige. Fullmäktiges majoritet blundade för alla de fakta som presenterades på mötet. Det var en pina att notera hur undermåligt ett beslut kan fattas.

 

Det var vid fullmäktigemötet som exploateringsavtalet för Hågelby Nöjespark presenterades. Det framstod som uppenbart att det hade varit mycket tuffa förhandlingar med J.J. Lindgrens Norska riskkapitalisters jurister, som krävde allt fler fördelar vid skrivningen av avtalet.
Åsa Ratcovich tog därvid ett ödesdigert beslut att anlita några vänners advokatfirma från hennes hemkommun, för att möta de Norska juristernas krav. Botkyrka kommun behövde juridisk assistans på heltid under fyra månader för cirka 1,4 miljoner kronor. Resultatet blev ett sammelsurium av tillägg, bilagor och otydligheter i avtalsskriften.
Rent hiskligt, kort sagt.

 

Nu var det så att juristfirman kostade långt över gränsen för tillåtet utan upphandling enligt kommunallagen. Åsa hade inte gjort någon upphandling i den framtvingade brådskan att snabbt få ett exploateringsavtal.

 

Det blev tidningsartiklar och fokus på oegentligheter i kommunen. Åsa R framstod som en belastning och en överenskommelse krävdes, så att Åsa slutade sin anställning med omedelbar verkan.

 

Katarina Berggren jublar ”Vi behöver en ny kraft i kommunen och vi kan nu dölja oegentligheterna”.

 

Åsa Ratcovich kan faktiskt se det som en skänk från himmelen.

 

Hon får 1 100 000 kronor i avgångsvederlag. Hon slipper vidare ansvar för bostadsförsäljning, skolan, åldringsvården, vägarna i Skårdal och så undgår hon att se förödelsen av det vackra landskapet i Hågelby, under riskkapitalets giriga fingrar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0