Föredraget ”Kollaps” av David Jonstad * 2013-03-01

Katastrofalt miljöförstörande jakt på den sista oljan ur den Kanadensiska oljesanden

 

Brist på olja, ekonomisk kris, översvämningar och orkaner, rör det Botkyrka?

 

Författaren till boken Kollaps ställer den frågan i sitt intressanta, väl underbyggda och välbesökta föredrag i Tumba bibliotek den 18/2 2013, ett evenemang av Botkyrka kommun, Studiefrämjandet och Naturskyddsföreningen.

 

Ekonomisk tillbakagång, arbetslöshet, torka, svält, sinande resurser och ökande motsättningar, är dessa tecken på en omfattande förändring av det samhälle som vi tagit för givet?
Kan det liknas vid en kollaps eller snarare ett långsamt sönderfall av ett samhälle, men som samtidigt ger plats för något nytt och hållbart?
Även den frågan ställer David Jonstad bl.a. i sin bok.

 

Mänskligheten har bränt sig igenom ca hälften av det fossila energilagret, den lättåtkomliga och billiga delen av oljan. Vi gör slut på ändliga resurser som ingen annan civilisation hade kunnat drömma om.
Utan tvekan ett rejält party med efterföljande baksmälla. Sagan om de eviga framstegen börjar låta som just en saga.

 

Och visst rör detta faktum även Botkyrka!
Botkyrka bygger in sig än mer i oljeberoendet när den gigantiska Nöjesparken i Hågelby står färdig, och som skall ge ”klirr i kassan” och glans åt politikerna,. Ett klirr i kassan som klirrar mest hos norska riskkapitalister, inte i Botkyrka kommuns kassa.

 

Vi läser vidare i David Jonstads bok att världen nådde sin oljetopp år 2006. Sedan dess sjunker produktionen i oljefälten i en allt snabbare takt. Samtidigt ökar beroendet av olja, vilket vidgar gapet mellan utbud och efterfrågan.
Många, inte bara USA:s regering, fruktar att panik utbryter ifall sanningen om världens sinande oljetillgångar kommer fram.

 

Oförstånd, okunskap, likgiltighet, maktlystnad och förnekelse hos de styrande politikerna i Botkyrka får till resultat att Botkyrka förlorar sin absolut sista samhällsnära änglamark i Hågelby. De ekotjänster, som finns där, offras på tillväxtens heliga offerbord.

 

Upp växer istället en stadsgata med hotell och handel på värdefull jordbruksmark. Upp växer stora byggnader med olika nöjesinnehåll. Camping o husvagnar trängs på de f.d. åkrarna. Åkattraktioner och sagopark tronar i den gröna Bornsjökilen. En strid ström av bilar (en miljon besökare/år) förs in i området.

 

En bubbla av förväntningar infinner sig.
När de första investerarna börjar plöja ned pengar i den lovande nya marknaden går priserna upp vilket lockar fler spekulanter. Generösa lån gör att många kan satsa stora summor pengar. När mer pengar kommer in i bubblan fortsätter den att växa och dra in än fler investerare. Tills plötsligt en dag något inträffar (t.ex peak oil eller ekonomisk kris) och tillväxtbubblan brister.

 

Den Stora Förnekelsen härjar i Botkyrkas gröna kommunhus!

 

Läs David Jonstads bok "Kollaps". Den finns på bokrean nu.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0