En ritt i historisk anda i Botkyrkabygd * 2013-11-22

                Alby Gård              Akvarellmålning av Amalia von Helvig år 1816

 

 

Cykel eller apostlahästar är ett bra färdmedel, jag väljer dock min häst.

 

Hovarna klapprar taktfast där vi i skritt tar oss utefter Albysjön söderut på den lilla asfalterade vägen. Fina vyer ut över vattenblänk, ett högt berg på andra sidan sjön (Häggstaberget). Vi passerar några förhoppningsfulla pojkar med metspön vid strandkanten. Rofyllt och lantligt.

 

Vi stannar till vid Alby Gård. Hoppar av och låter hästen beta en stund. Anblicken av den stora gula herrgårdsbyggnaden väcker tankar om den storhetstid som en gång var.
På 1600-talet var gården ett säteri och ägaren Jakob Grundel öppnade en krog i området med skjutshästar och förplägnad för de resande.
Det berättas om Karl X Gustavs liktåg, där de sörjande på gårdens krog tröståt sig igenom 8 oxar, 18 får, 18 lamm, 6 kalvar, 60 höns, 400 ägg och 200 kräftor m.m.!
(”Och vi alla vet vilka drycker kräftor kräva”)

 

Berättelser från svunna tider ger en god bild av den högreseståndskultur som rådde i herrgårdsboningarna.
Naturens glädje njuts ren och oförfalskad. Läget vid Albysjöns strand, en yppig lövträdsvegetation , orangeri, drivhus, trädgård, park med praktfulla påfåglar och stora grönområden framhävde det lantliga kring Alby herremansgård.
Många var de kulturpersoner som gästade gården t.ex. Per Daniel Atterbom och skalden Erik Gustav Geijer.

 

Ett 10-tal familjer har styrt och ställt på Alby Gård genom seklen som gått och om- och tillbyggnader på gården har varit många. I slutet av 1800-talet köpte Lars Magnus Ericsson gården. Den barockinspirerade lanterninen och den rikt utsmyckade portalen tillkom under hans tid.

Sitter upp på hästen, tar en liten omväg upp mot Albyberget. Jag skrittar fram i den vackra bokskogen bakom Alby Gård, känner doften av myskmadra, som växer under träden. Vi klättrar upp på berget och en härlig utsikt ut över Albysjön möter min blick. Här skall ett lusthus ha legat, av det finns idag inga spår. Här skall också Amalia von Helvig ha stått och vinkat av sin älskade Erik Gustav Geijer när han för alltid for iväg längs den slingriga grusvägen.

 

Med säkra steg tar sig min häst nu ned från Albyberget och vi omväxlande skrittar och travar längs den grusade vägen vid sjön. En flock änder skvätter iväg på vattenytan när vi närmar oss, en sävsångare håller konsert i vassen.

 

Tiden får utvisa vad för slags herremän som nu kommer att ta över gården.

 

Ritten leder vidare mot Alhagens gård med alla radhus och med tillhörande märkligheter.


Det beskrivs i nästa blogg.

 

 


Källa: Historiska Alby –dramatik, romantik och teknik av Martin Rosén. Botkyrka kommun 2004.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0