Sagan om Hågelby – Skrefsta del 12, Elvestaån * 2013-10-18

           Elvestaån – ”Katarinas dike”  och grodan                     Foto. Gunilla Nuse

 

 

När vi läser våra tidigare bloggar finner vi ”Katarinas Dike” i en annan version. Denna blogg är daterad 8/8 2010.
Det är märkligt så rätt vi fick. Tänk så mycket skattepengar som kommunen kunnat spara om de följt Länsstyrelsens alla råd.

 

Sagan om Hågelby – Skrefsta del 12, Elvestaån * 2010-08-08

 

En del av de pittoreska temahusen har exploatören valt att uppföra vid den rogivande och stilla flytande Elvestaån, som på sin färd från sjön Aspen mot Tullingesjön, passerar det anrika säteriet Elvesta Gård. I temahusen vid ån kan du övernatta och njuta av stillheten i det pastorala landskapet med vingslag från förr. Har du tur kan få se grodors lek samt senare på sommaren vackra trollsländor –en riktig upplevelse!

 

Att Elvestaån är biotopskyddad och strandskyddad 100 meter på varje sida om ån, kan det bli ett problem för kommunens planerare?

 

Vad säger Länsstyrelsen!


Även öppna diken i jordbruksmark omfattas av det generella biotopskyddet. Ett dike finns omnämnt i Miljökonsekvensbeskrivningen, men finns inte redovisat i planbeskrivningen eller på plankartan. På Länsstyrelsens flygbilder syns även andra diken som torde omfattas av det generella biotopskyddet


Planen behöver därför kompletteras med en tydligare redovisning av biotopskyddade öppna diken. Om den visar att det förekommer sådana i planområdet behöver man endera skydda dem i planbestämmelse eller lyfta fram att planens genomförande görs beroende av att man får dispens från Länsstyrelsen för att ta bort dem.
Även här bör de särskilda skälen redovisas.

 

Den informationen från myndigheten fanns redan till kommunen år 2010!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0