Vad tycker Botkyrkas medborgare om nöjesparken? * 2013-09-30

                      Medborgarna i Botkyrka kan inte ha fel

 

Till den senaste utställningen av detaljplanen för Hågelby familjepark, den som underkändes av regeringen, hade tillsammans 54 medborgare inkommit med yttranden.

 

Av dessa yttranden finns ett massivt motstånd till att etablera en nöjespark i föreslaget område. Inget enda yttrande av vare sig myndigheter, organisationer, politiska partier eller enskilda är positiva till nöjesparken. Det motsäger den 5 år gamla enkätunder-sökningen att en knapp majoritet (53%) var positiva till den vilseledande frågan ”Är du positiv eller negativ till en Familjepark i Hågelby?”. Här kan också noteras att inga konsekvenser med nöjesparken angavs i enkätförfrågan, dvs förstörelse av herrgårds-landskapet, jordbruksmarken, arkeologiska lämningar, utsläckande av BRS framtida utveckling, m.m.

 

I det representativa yttrandematerialet var 100% negativa till en nöjespark i Hågelby!

 

Nå, hur hanterar nu kommunen det digra yttrandematerialet? Här kan man se att inga hänsyn tagits till något enda av de allvarliga anmärkningar som framkommit i den mest viktiga demokratiska ordningen, som finns i lagen om detaljplaneärenden.

 

Kommunens kommentar:
Det har sammanlagt kommit in 42 negativa yttranden från allmänheten i och kring Botkyrka kommun undertecknade av totalt 54 personer.
Yttrandena tar bland annat upp intrång i den gröna kilen och landskapsbilden, riksintressanta kulturvärden som går förlorade, trafikproblem på Hågelbyleden och den hårt ansträngda luftmiljön, buller, det globala behovet att spara jordbruksmark, parkens uppdelning i detaljplaneetapper, strandskyddet, ifrågasatt camping-verksamhet och ridskoleverksamhetens möjligheter till fortsatt existens.
Detta är många argument och mycket kritik vad gäller utbyggnaden av Hågelby till en familjepark. Detta innebär att många av dem som framför synpunkterna, till skillnad från kommunen, inte vill se denna utveckling.
Kommunens bedömning är dock att det inte framkommit några nya argument jämfört med synpunkterna i tidigare antagandehandlingar, som ger anledning till förändringar av förslaget. Argumenten har framförts och bemötts i tidigare skeden och/eller i svar till remissinstanser och sakägare.

Det finns också kritik av den ekonomiska hanteringen och vad som bestäms i exploateringsavtalet, vilket inte prövas i detaljplaneprocessen.”

 

Bloggkommentar:
Det är vämjeligt att notera hur arrogant kommunen avfärdar ett så tydligt avståndstagande mot etableringen av parken just i Hågelbyområdet. Hade planen justerats enligt alla yttranden, dvs förlagts på mindre värdefull mark, hade den inte förkastats på ett så tydligt sätt.
Kommunens utmanande hantering av t.ex. strandskyddet straffade sig omedelbart genom regeringens upphävande av strandskyddsdispensen.

 

Att sedan se Katarina Berggren, kommunstyrelsens ordförande, medvetet häckla regeringens beslut visar på hennes okunskap såväl som överlägsna dominansattityd.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0