Vad tycker Regeringen om en nöjespark i Hågelby? * 2013-09-14

       Elvestaån med decennier av olaglig bilparkering                 Foto: C-H Ramsay

 

Hela området för den planerade nöjesparken i Hågelby omfattas enligt regelsystemet av strandskydd utmed Aspen och Elvestaån.

 

År 2011 beslutade Länsstyrelsen att medge ett upphävande av strandskyddet utmed Aspens skyddade strand, trots väl underbyggda synpunkter från ett stort antal organisationer och privata sakägare.

 

Den 6 september 2013 har regeringen via miljödepartementet ogiltigförklarat Länsstyrelsens beslut om upphävt strandskydd, undertecknat på regeringens vägnar av Lena Ek (miljöminister).

 

Det innebär bl. a. att det mest flagranta ingreppet av strandutnyttjande utmed Elvestaån, för en tvåvånings parkeringsplats, har stoppats.
Strandskyddet kommer i stora delar inom planområdet ej att upphävas.

 

Botkyrka kommunpolitiker skriver nu upprört på sin hemsida den 13 september 2013 att trots att vägledning sökts via Länsstyrelsen (Carl-Gustav Hagander, som betald konsult), har Regeringen satt käppar i hjulen för nöjesetableringen.
Kommunen pekar på att parkering har ju skett på den biotopskyddade marken utmed ån under flera decennier utan att det lagbrottet uppmärksammats.
Vidare skriver kommunen att de är mycket besvikna över regeringens osannolika och felaktiga beslut, men står fast vid att fortsätta trots regeringens beslut.
JohnJohn Lindgren skall nu analysera läget.Det är märkligt att kommunen har mage att kritisera såväl Länsstyrelsen som Regeringen för deras beslut.

 

Det osannolika i hela denna historia är kommunens felaktiga beslut att, mot myndigheters och medborgarnas vilja, bygga sönder Hågelby-Skrefstas orörda landskap till en nöjespark.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0