Hur ansvaret hanteras i Botkyrka kommun * 2014-04-01

 
 

En samfällighetsförening kan i stort jämföras med kommunal skötsel av medborgarnas pengar och egendomar.

 

Samfälligheten är underställd en speciell lag som i detalj reglerar verksamhet och ansvar. Således är det föreningens medlemmar som väljer ordförande och övriga styrelseledamöter. Styrelsen upprättar en budget för kommande verksamhetsår, avsätter lämpliga medel för underhåll och nyinvestering samt föreslår hur höga driftskostnader får vara. Allt detta måste godtas vid årsmötet av medlemmarna.
Om till äventyrs styrelsen överstiger sina befogenheter, kan den ej beviljas ansvars-frihet och en polisanmälan görs. Styrelsen är då solidariskt ansvarig för kostnader som ej varit sanktionerade av medlemmarna.

 

Detta är en fundamental funktion av hur vi svenskar skall hantera gemensam egendom och dess kostnader.

 

Men, så har vi kommunerna och då speciellt Botkyrka kommun och den förkättade Hågelbyaffären. Här har kommunstyrelsens ordförande envist och obstinat drivit sitt personliga intresse, dvs en nöjespark i Hågelby´s kulturarv.
Smaka på innehållet: Tält, campingstugor och husvagnar i en första omgång. Därefter vattenkana och sagopark med inspiration från Bröderna Grimm. Jasså, ingen känner till Bröderna Grimm´s sagor. Nej de är helt föråldrade, i dagens datorkultur helt ointressanta och dödförklarade långt innan sagoparken skulle ha byggts. Men varför Bröderna Grimm? Jo, det är sagor som är så gamla att upphovsrätten har upphört. Dvs skitbilligt för exploatören.

 

Alla vet hur det gick. Exploatören JohnJohn Lindgren har hoppat av det urvattnade projektet. Kvar står Katarina Berggren med tomma fickor och en skamligt hoptotad detaljplan, som inte är värd namnet.

 

Nu har det visat sig att Katarina B. är relativt ensam drivkraft bakom denna havererade nöjespark. Några ur det beslutande klustret i Botkyrka kommun har lämnat kommunen och andra inser att projektet nöjespark är motbjudande och dött.

 

Hur hade det nu gått om kommunen hade drivits som en samfällighet? Jo, styrelsens ordförande hade blivit polisanmäld för egenmäktigt förfarande, trolöshet mot huvudman och förslösande av 20 – 30 miljoner av skattebetalarnas pengar. Ett uppenbart intressant fall för SVT Uppdrag Granskning!

 

Det är val i höst! De partier som stöttat galenskapen är:
V, S, FP, KD, M och delvis MP. Dessa partier bör straffas genom röstning på:
BP som varit emot parken från första stund och TUP som även agerat emot.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0