Ulf Wilken utreder ridverksamheten i Botkyrka * 2014-12-19

       Skrefsta herrgård med intilliggande marker efter ett foto från 1967

 

 

Kommunen har konstaterat att ridning är en stor flickverksamhet i Botkyrka och har uppdragit åt en extern konsult (Ulf Wilken, Strömsholm) att genomföra en kartläggning av förutsättningarna kring häst- och ridverksamheter.

 

Endast en ridskola inom kommunen (BRS) kan erbjuda ridning för ungdomar och vuxna. Denna förening har f.n. 707 medlemmar och 720 uppsittningar per vecka. Utredaren konstaterar att Ridsällskapet bedriver en väl fungerande och seriös ridskoleverksamhet med kompetent personal med ett lämpligt och välskött hästmaterial. Ridskolan har en kölista på c:a 100 barn som för närvarande förhindras att börja rida på grund av platsbrist.

 

Det är utredarens uppfattning att BRS ridskoleverksamhet är en av landets främsta, bl.a. vad avser utbildning, allsidighet, elevomhändertagande och hästutnyttjande. Dvs ungdomsverksamhet som ligger helt i linje med vad en kommun bör stödja.

 

På sikt förväntas att nya myndighetskrav kan komma att ställas på verksamheter som omfattar hästhållning.
Ulf Wilken föreslår därför i sammandrag att en helt ny stallbyggnad uppförs med boxplatser och med en tillhörande servicedel. Ett nytt stall bör placeras så att det i framtiden kan byggas samman med ännu ett ridhus för ridskoleverksamhet. Vidare föreslås att snarast investera i några nya hagar, markarbeten med dränering samt asfaltering av några ytor.

 

Utredaren ser vidare ett behov av minst en ytterligare ridskola i kommunen och bedömer att detta inte skulle ha en negativ inverkan på befintliga verksamheter. Utredaren ser möjligheten att en mindre, funktionell ridskoleverksamhet drivs som en filial till BRS i en kommunägd anläggning.

 

Slutligen ser utredaren det som angeläget att barn och ungdomar kommer i kontakt med djur och natur med hästar som en integrerande del, speciellt i Botkyrka kommun där den uppkomna demografin har specifika krav.
Genom att satsa på hästsport och ridverksamhet erbjuder kommunen en attraktiv fritidssysselsättning, främst för flickor, som ofta leder till ett livslångt intresse med utvecklande förmågor som empati, ansvar och arbetsledning.

 

Läs rapporten av Ulf Wilken i sin helhet: LÄNK


Kommentarer
Postat av: Sonia

Det är bra att det finns någon på kommunen som inser att ridsporten är värd att satsa på. Det trista är tyvärr att det är svårt att bibehålla ett livslångt intresse b.la genom att tvinga Hågelby stallets alla hästar och ryttare att splittras och söka sig till andra platser. Det har inneburit att väldigt många tvingats ge upp sin sport, göra sig av med hästen, samt att ett flertal unga tjejer inte längre kan utveckla sin ridning på medlemsägda hästar. Ridskolor är toppen men vill man behålla sitt intresse måste det finnas möjligheter att ha egen häst också.

2014-12-20 @ 12:28:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0