Botkyrka och Skanska är miljömarodörer * 2014-07-10

             Kungsfågel, Sveriges minsta fågel                            Bild från Wikipedia

 

 

Det har överallt ansetts föra olycka med sig att döda en kungsfågel. I Frankrike tror man att blixten då ska drabba brottslingen, hans fingrar skall förtvina eller att hans boskap skall få dåliga fötter.
Källa: Våra svenska fåglar i färg av Gustaf Rudebeck

 

--Kungsfågeln är Sveriges allra minsta fågel, den väger endast 5-6 gram. Den häckar i högvuxna granar i maj-juni. Boet är ett litet mästerverk, hängande under en gren högt upp i trädet och som rymmer 10-12 ägg, vilka honan ruvar under 16-19 dagar. Ungarna är flygfärdiga efter ytterligare 20 dagar.

 

Kungsfågeln var en av de c:a 12 häckande fågelarter - i området för stenkkrossen nedanför Botkyrkabacken -, vars ungar och ägg krossades under Skanskas skogsmaskiners tunga däck. Ungarna döda, naturen förödd!

 

Den rika vegetationen av såväl barr- som lövskog kombinerad med fuktmark var en fantastisk biotop för insektsälskande fåglar. Denna mark täcks nu i skrivandets stund alltmer av sprängsten. Här utrotas fåglar och andra levande varelser effektivt.

 

Om Du går ut i skogen och river ned ett fågelbo och krossar ägg och ungar under dina fötter, då begår du ett straffbelagt brott! Men Skanskas maskiner gör detsamma i en gigantiskt stor skala på uppdrag av Botkyrka kommun. Då är det fullt lagligt!

 

Länsstyrelsen skriver: ”Alla däggdjur och fåglar är fridlysta under den tid på året då det inte är jakttid. Även fåglarnas ägg och bon är fridlysta.”

 


Att kalhugga 60 ha skog och täcka den med krossmassor mitt i den känsligaste tiden på året -det är så nära miljövidrigt man kan komma!

 

Naturvänner, det är val i höst!

 

                                                                Foto: Sonja Lundström 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0