En stenkross i Botkyrkas lunga och hjärta * 2014-06-02

 

 

Låt oss en gång för alla fastslå att den mark nedanför Botkyrkabacken i Eriksberg och ut mot motorvägen, där stenkrossen skall placeras, inte är ett värdelöst sumphål.

 

Det är precis tvärtom och om det vittnar olika fågelarter och många olika träd såsom:
Björk, asp, al, hägg, sälg, druvfläder, gran och tall.
Lövsångare, svarthätta, koltrast, rödhake, grönfink, gärdsmyg, ringduva, grönsångare, trädpiplärka, större hackspett, gräsand och kungsfågel var de arter vi noterade på en dryg timmes promenad i lövskogen nedanför Botkyrkabacken. Dessutom skymtade vi en duvhök mellan de storvuxna granarna.
Detta är ett rikt naturområde vars enda nackdel är att motorvägen skär igenom naturen.
Just nu i slutet av maj och början av juni är hela denna lilla skog en ekokammare av revirhävdande fågelsång, ägg och fågelungar.

 

Botkyrka kommun har nu gett Skanska sin välsignelse att placera en stenkross mitt i detta stycke värdefulla Botkyrkamark som tillika ligger mitt i Bornsjökilen. Stenkrossen skall ta hand om och krossa kolossala mängder berg och sten från ”Förbifart Stockholms bygge” och därefter dumpas krossmassorna ut i dessa marker vid Eriksbergs naturområde. I ett senare skede skall ett nytt industriområde byggas här. Samtidigt kommer en ny infartsväg till Hågelbyområdet att anläggas mot tävlingsvallen, och nöjesparksprojektet får tyvärr nytt liv efter en tid i malpåse.

 

Fågelvägen hamnar stenkrossen:
Ca 300 meter från Botkyrka Kyrka och bostadsområdet Kyrkbyn bakom kyrkan.
Ca 900 meter från Hammarby där bostäder planeras .
Ca 1000 meter från sjön Aspens strand bakom Hammarby
Ca 1200 meter från Natura-2000 området vid Ekholmen
Ca 1200 meter från bostäder i Alby.

 

Politikerna har tidigare framfört ett argument att skona Albyborna från förorenad luft från Hågelbyleden om Hågelbyleden dras om över Eriksberg istället. På så sätt skall Albyborna få bättre luft att andas.
Men hur går det ihop med Botkyrkas nya idé – en stenkross.

 

En stenkross dammar extremt mycket, farligt stendamm sprids lätt i vinden. Politikerna kan inte styra vindarnas riktning. Stendamm består av nålvassa kiselkristaller och dessa ger upphov till stenlunga och för tidig kvävningsdöd.


Hur påverkas Kyrkbyns innevånare av en stenkross så nära som 300 meter ifrån bostadsområdet? Tar kommunen verkligen sitt fulla ansvar så att medborgarna skall må bra?
Och hur påverkas Natura-2000 området av buller och stendamm?

 

 

Slutligen, hur kan en miljökommun som Botkyrka säger sig vara ge order om en totalavverkning av skogen i naturområdet mitt i en mycket känslig reproduktionstid, dvs området är nu fullt av häckande fåglar med ägg eller ungar i redena.


Kommentarer
Postat av: Barbro Brandt

Jag förstår inte att vi inte får mer uppmärksamhet i TV och tidningar.!! Det är ju förskräckligt hur politikerna har slösat och visar sånt ointresse för vår natur. I Solna skulle det byggas villor vid en sjö med vacker natur. Man samlade då in 4000 namnunderskrifter mot den planen.Då kunde de gå vidare till Bryssel med protester. Vi måste på något sätt få mer uppmärksamhet.Eller ska vi tro på att det går att stoppa efter valet??

2014-06-03 @ 20:01:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0