Skrefsta Gård i Botkyrka * 2014-05-05

                   Skrefsta herrgård                                          Foto:  C-H Ramsay

 

 

På 1700-talet var Skrefsta Gård en sk utgård till Elvesta Säteri.
Långt tidigare i vår historia, den yngre järnåldern, samlades bebyggelsen vid Skräfsta bytomt och intilliggande Hågelby. Om det skvallrar talrika arkeologiska fynd.
Stockholms Länsmuseum har klassificerat området som riksintressant.
I stora drag är odlingslandskapet bevarat sedan 1650-talet.
Skrefsta herrgårds nuvarande läge vid sjön Aspen dateras till 1944.

 

När Botkyrka kommun startade nöjesparksprojektet (2007) inköptes herrgården av Staffan Holm, utsedd till projektledare för den planerade nöjesparken. Det ansågs vara en lämplig lösning så att kommunen skulle slippa onödiga överklaganden från herrgårdens ägare och tillika närboende till den blivande nöjesparken.
Vad händer nu med den fina herrgården vid Aspens strand?

 

I ett samrådsyttrande från 2010 skrev Staffan Holm bl.a. att: ”Det är viktigt att fastigheten inte blir utsatt för störningar från verksamheter som avses att bedrivas i närområdet”.
Vidare skrev han att ”om jag inte godkänner de föreslagna lösningarna förutsätter jag att exploatören åtar sig att lösa fastigheten Tumba 7:1”.

 

Ja, det var då det!. Mycket har hänt sedan dess.
Exploatören har ju lämnat projektet, så någon inlösen blir det väl inte.
Efter alla förtal och påstådda yxhot och hot om stämning kanske Staffan Holm inte är så pigg på att sälja herrgården till kommunen.
Så om det blir störningar av nya eventuella storstilade planer för området, ja då kan Staffan Holm som lagfaren ägare inkomma med överklaganden. Så kallat ”Tack för senast”. I alla händelser är det slut på alla frikostiga kommunluncher i Skrefstas Herrgårdsmiljö.

 

Så vad som händer nu med den vackra herrgården, inbäddad i lummig försommargrönska i det pastoralt historiska landskapet med rofyllt betande hästar omkring gården, det står just nu skrivet i stjärnorna!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0