Botkyrka Kyrkas historiska och nutida landmärke raseras * 2015-02-24

               Flygbild över Prästviken med planområdet inom röd markering

 

 

”Vi vill skapa en bykänsla, som Trosa ungefär” säger Botkyrka kommun om den förestående exploateringen på den historiska marken nära kyrkan.
Javisst, Trosa är idylliskt med sitt läge vid glittrande hav.
Sjön Aspens vattenspegel kan också synas vid Prästviken (Hammarby Gård) men där slutat liknelsen med Trosa och kommunens önskan att tillskapa något lika fint!

 

Bostadsägarna i de 500 bostäderna i Prästviken kommer att ligga inklämda mellan E:4an och S:t Botvidsväg och får närkontakt med buller och partiklar från den alltmer ökande trafiken. S:t Botvids väg är en flitigt använd ”smitväg” när E:4an korkas igen, även denna smitvägen korkas igen.
Ett omfattande industriområde planeras på andra sidan E:4an inom syn och hörhåll till Prästvikens villaområde. Hur många vet att innan industriområdet” Södra porten” kan börja byggas kommer det att krossas bergmassor i åratal från Förbifart Stockholmbygget här? På sikt kommer här att krossas många miljoner ton berg.

 

Dessutom önskar kommunen flytta hela rondellen vid Alby bl.a för att skona Albyborna mot hälsofarliga partiklar från E:4an. Den nya av- och påfarten kommer att ligga på åkermarken nära Botkyrka kyrka och går via Eriksberg till en ny Hågelbyled. Den nuvarande rondellen vid Alby skrotas. Förhandlingar med Vägverket har inletts.
Med denna nya vägsträckning kommer således Prästviksborna att drabbas än mer av buller och skadliga partiklar.
Kommunen hänvisar ofta till Ålborg +10 deklarationen så även i denna plan. Den säger bl.a. ”att Botkyrkaborna är friska och mår bra”.
Buller och partiklar från trafiken är en fastlagd hälsofara. Det synes svårt att nå upp till deklarationen i denna punkt!

 

Ingenting är längre heligt i kommunen. Riksintressen, arkeologi, miljöbalken, skyddet av jordbruksmark, kulturhistoria, allmänhetens önskemål och behov, allt sätts ur spel av en ansvarslös kommun, som utan tanke på kommande generationer förstör område efter område av unik mark.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0