Markanvisningstävling för Hågelby * 2015-01-06

                                      Vandrarhemmet vid Hågelby

 

 

Utvecklingen av Familjeparken vid Hågelby har under åren hanterats märkligt oprofessionellt och ekonomiskt ansvarslöst av Botkyrka kommun, vilket resulterade i att kommunen tvingades dra tillbaka projektet efter en anmälan till EU i Bryssel.

 

Nu har kommunen fått bråttom igen. En tävling för hur Hågelbyhusen (A) och jordbruksmarken (B) skall användas utlyses snart. Kommunstyrelsen beslutar nu den 7/1 –15.

 

Avseende markanvändningen finns alla tidigare argument kvar mot en exploatering, vilket också framförts i den tidigare miljökonsekvensbeskrivning och även i Länsstyrelsens tidigare synpunkter.
Enligt lag skall jordbruksmark endast användas till det som den är mest lämpad för, dvs jordbruk. Område B omfattar mycket värdefull jordbruksmark, kulturmiljö, arkeologiska lämningar, den ligger mitt i Bornsjökilen samt bör användas för utveckling av BRS.
Således en mycket uppenbar anledning att inte utlysa en exploateringstävling.

 

Kommunen anser att en avveckling av kulturarvet Hågelby är att utveckla området genom radering. I förslaget till KS står bl.a. att syftet är att inspirera marknaden (d.v.s. riskkapitalister) att driva på ”utvecklingen” av Hågelby. Bara kostnaden för tävlingen har budgeterats med 200 000 skattekronor. Vidare kommer en upprustning av de förfallna byggnaderna att kosta 40 miljoner kronor fördelat under mandatperioden, dvs 4 år.

 

Vi noterar att BRS omnämns i inbjudan till tävlingen endast med tre rader, under det att t.ex. Hogsla järnåldersby och 4H avhandlas i 13 rader. Nu är det så att den hästutredning som kommunen nyligen beställt har visat på behovet av nya stallar för Skrefsta´s hästar, nytt ridhus och utökade betesområden. Denna viktiga utredning omnämns alltså ej i underlaget. (Se tidigare blogg den 19/12)

 

Vi i bloggredaktionen har noterat att redan nu är vandrarhemmet i Hågelby uthyrt till Skanskas utländska arbetare. Skanska har även option på att bygga vägen från E4 via Skanskas stenkross vid Botkyrkabacken till Skrefstas tävlingsvall. Vår gissning är därför att det blir Skanska som kommer att vinna markanvändningstävlingen.

 

LÄNK

 

Se sidorna 237 – 258. Det är ett massivt dokument och det tar mycket lång tid att ladda ner aktuella sidor. Helt i överensstämmelse med kommunens ambition att försvåra för medborgarna och att mörka handlingar, trots att de bevisligen finns på hemsidan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0