Riskkapitalismen flödar in i Hågelbyprojektet * 2015-11-11

  
           Skanskas krossverk i Eriksberg, nära Maxi, stabiliserar f.d. våtmark
           för industri och vägar.                     Foto 11/11 2015:  C-H Ramsay

 

 

För att Nöjesparken i Hågelby skall bli verklighet, måste kommunen lösa trafik-problemen i området.
Den tänkta tillströmningen av bilburna besökare till Nöjesparken skulle i annat fall proppa igen vägarna totalt.
Hågelby Holding AB, den troliga vinnaren i markanvisningstävlan, skriver i sitt ”hemliga” tävlingsbidrag att arbetet med detaljplan 2 och 3 inleds år 2020. Men det ”förutsätter att trafiksystemet förstärks i erforderlig utsträckning”.

 

För att lösa detta gigantiska problem har Botkyrkas förtroendevalda inlett ett samarbete med Skanska och Skanska Infrastructure Development AB.
Medelst OPS (= offentlig-privat samverkan) är det nu tänkt att vägproblemen skall lösas ekonomiskt, utan Vägverkets inblandning.

 

Vad innebär OPS?
En privat aktör, i detta fall Skanska, lånar upp pengar för ett handels och industriområde i Eriksberg och ombyggnad av Hågelbyleden samt bygge av en 7 meter bred väg över Eriksberg och in i Hågelby-Skrefstaområdet.
Den privata aktören, Skanska, äger därefter projektet (i detta fall stenkrossområdet) under avtalad tid.
I gengäld för Skanskas kostnad för lånet, betalar Botkyrka kommun (d.v.s skattebetalarna) en årlig avtalad avgift till Skanska samt att Skanska dessutom fritt förfogar över stora delar av Eriksbergsområdet.

 

Med OPS-finansiering kan lånet trollas bort ur kommunens balansräkning så att endast den årliga avgiften syns. Offentlighetsprincipen gäller då inte längre och transparensen upphör.
Vidare blir avgiften undantaget alla eventuella kommunala besparingar.

 

I Vägverkets planering finns inte pengar för finansiering av en ny Hågelbyled och inte heller för en ny infart från E4:an vid Eriksberg.

 

Systemet med OPS-finansiering där skattebetalarna måste vara med och finansiera de nödvändiga vägarna, - det är Botkyrka kommuns livboj för att klara Nöjesparken!

 

Anmärkningsvärt är att Skanska har ett OPS-avtal med Landstinget avseende Karolinska nya sjukhus, tillika med flera sjukhusbyggen i London. Alla dessa verksamheter går med katastrofal förlust, som drabbar skattebetalarna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0