Stenvalvbron vid Maxi i Botkyrka kommun * 2014-03-05

                     Stenbron förintas av nybygget                          Foto: C-H Ramsay

 

Så har äntligen skyddsstaketen vid de mastodontiska lagerbyggnaderna (nära ICA Maxi) tagits bort. Betongbyggnaderna skymmer och förminskar det vackra kulturarvet ”Stenbron på Tingsvägen” vid Göta Landsväg.
Själva bron har bevarats och ”anpassats” men siktvyerna är helt raderade och brons historiska funktion är tillintetgjord. Skam till Botkyrkas byggplanerare.

 

      Tingsvägen över valvbron leder till ingenting!                Foto: C-H Ramsay

 

Så här beskrivs bron i Riksantikvarieämbetets informationstavla på platsen:

 

Redan under 1000-talet e Kr passerade här på platsen en viktig färdväg. Den började i Brännkyrka, gick över Flottsbro mellan Alby och Tullingesjöarna upp till Svartlösa härads urgamla tingsplats, den s. k. Svartlöten, som låg ungeför där Albyrondellen nu ligger.

 

Vägen användes främst av Brännkyrka och Huddingebefolkningen då de skulle ta sig till tinget. Därav namnet Tingsvägen. Då Stockholm grundades på 1200-talet infogades den gamla Tingsvägen i den allmänna tillfartsvägen till staden. Denna kom att kallas Göta Landsväg.
Ända in på 1650-talet var detta Stockholms stora förbindelseväg till södra Sverige. Under 1660-talet byggdes vägen över Hornstull via Fittja bro söderut.

 

För att komma över det vattendrag som Göta Landsväg här på platsen passerar byggdes en bro. Ursprungligen säkert en enkel konstruktion av timmerstockar, en s. k. Flottsbro. På 1800-talet fanns här en träbro som underhölls av gårdarna i Alby gemensamt. Den ersattes någon gång efter 1820 med den stenvalvbro som idag finns på platsen.
Bron restaurerades 1976.

 

                     Stenvalvbron innan byggnationerna påbörjades

 

Det duger inte att behandla kulturarvet på ett så nonchalant sätt, vare sig det gäller Stenbron eller Hågelby´s Riksintresse. Kommunens politiker saknar medborgarnas mandat att vandalisera det kulturarv som finns kvar i den forna så rika bygden.

 

Läs vår tidigare blogg om Stenbron från den 1/11 2013 LÄNK


Kommentarer
Postat av: C-H Ramsay

En kommentar inskriven i Facebook-gruppen Bevara Hågelby-Skreftas kulturmarker av Barbro Hammar:

Det fantastiska är att man fortfarande kan följa Göta landsväg en mycket stor del från Stockholm. I Botkyrka går den hela vägen från Flottsbro förbi den flyttade hällkistan, men sen måste man passera rätt genom lagerhuset på väg till tingsplatsen. Tänk om man hade kunnat piffa upp vägen!

Ytterst märkligt att de har fått bygga där. Botkyrka kommun som har så många anställda, visst är det i högsta grad märkligt att sådant här kan och får passera alla instanser.

2014-03-10 @ 11:25:35
URL: http://hagelby.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0